Weyts wil taaltest voor alle kleuters

Ben Weyts (N-VA), Vlaams Minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport, in het Vlaams Parlement Ben Weyts (N-VA), Vlaams Minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport, in het Vlaams Parlement
© PhotoNews
| Ben Weyts (N-VA), Vlaams Minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport, in het Vlaams Parlement.
© PhotoNews
| Ben Weyts (N-VA), Vlaams Minister van Onderwijs, Dierenwelzijn en Sport, in het Vlaams Parlement.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een taaltest invoeren voor alle kleuters in de derde kleuterklas. Wie niet genoeg scoort, moet extra begeleiding krijgen.

Vanaf volgend schooljaar gaat de leerplicht in België van 6 naar 5 jaar. Het leerplichtonderwijs begint dan vanaf de derde kleuterklas.

Weyts wil daarvan gebruik maken om de taalkennis van alle kleuters ook te testen. Dat zegt hij in het Radio 1-programma De Ochtend.

"Ik wil een geüniformiseerde test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen,” zegt Weyts. “Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen. Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken."

De test zou ook afgenomen worden in de Nederlandstalige scholen in Brussel.

Taalbadjaar

Wie onvoldoende scoort op de test moet volgens Weyts extra taalondersteuning krijgen. "Je bewijst die kinderen absoluut geen dienst als ze starten met een taalachterstand, die alleen maar groter zal worden. Dus als je merkt dat een kind onvoldoende Nederlands kent, laat het dan een taalbadklas of taalbadjaar volgen."

"In zeldzame gevallen zullen kinderen daardoor een jaar later starten met het eerste leerjaar," verduidelijkt de woordvoerder van de minister aan BRUZZ. Een taalbadjaar betekent immers dat er een extra jaar wordt geschakeld tussen de kleuterklas en het eerste leerjaar.

Wanneer de test wordt ingevoerd is nog onduidelijk. Weyts zegt dat een degelijke voorbereiding ervan wel nog even tijd kan vergen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?