| De voormalige kerk van Scheut: sinds deze maandag een tienerschool.

Interactief

Grootste uitbreiding ooit in Nederlandstalig onderwijs

Kris Hendrickx
© BRUZZ
03/09/2018

Het Nederlandstalig onderwijs groeit dit schooljaar met 1.700 plaatsen in het Brussels gewest, een record.

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wordt vaak in één adem genoemd met het plaatstekort. De voorbije jaren groeide het aantal kinderen dat geen plaats vond dan ook snel.

De Vlaamse overheid en de Vlaamse gemeenschapscommissie maakten daarom middelen vrij voor extra schoolplaatsen. Die miljoenen zorgen dit jaar voor een recordtoename van het aantal schoolplaatsen, blijkt uit cijfers die onze redactie opvroeg.

Jaren voorbereiding

Het leeuwendeel van de groei situeert zich in het basisonderwijs. Daar stijgt het aantal plekken met 1.448 tegenover vorig schooljaar. “Het is de grootste uitbreiding ooit in het basisonderwijs”, zegt Nadine Engels, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform basisonderwijs. “Het is het resultaat van beslissingen die de overheid vaak al jaren geleden nam, want een nieuwe school bouw je niet zomaar op een twee drie.”

(Lees verder onder de grafiek)

Ook het secundair groeit. Er komen dit jaar 230 plaatsen bij en ook dat is een record. De voorbije jaren situeerde de groei van het Nederlandstalig onderwijs zich immers vrijwel uitsluitend in het basisonderwijs. Sinds kort stroomt die groep echter ook door naar het secundair, met een plotse groeischeut tot gevolg.

De uitbreiding van de capaciteit in het secundair is onder meer voelbaar in Koekelberg, waar voor het eerst sinds lang een nieuwe secundaire school is geopend. GO! Atheneum Comenius maakt deel uit vond er een plek op de plek van de vroegere KUB. Op diezelfde campus komt er ook een nieuwe Comeniusbasisschool.

team De Beverboom

| Het team van Freinetschool De Beverboom in Anderlecht

In het basisonderwijs openen dit jaar naast die Comeniusschool nog twee volledig nieuwe scholen: de Beverboom in Anderlecht en Paviljoen in Schaarbeek.

Ook al in Anderlecht gaat deze maandag de tienerschool van start, de eerste in zijn soort in het gewest. Die instelling houdt leerlingen vanaf het vierde leerjaar tot en met het tweede secundair op één school. “In de tienerschool maken kinderen kennis met alle onderdelen, waardoor ze op latere leeftijd beter een richting kunnen kiezen”, zegt Guy Vanhengel (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor onderwijs.

Plaatstekort blijft

De recorduitbreiding betekent overigens niet dat het plaatstekort van de baan is. “Het aantal kinderen dat zich aanmeldt, stijgt ook snel”, weet LOP-voorzitter Engels. “Daarnaast is de ene gemeente de andere niet. Het tekort situeert zich vooral in Schaarbeek, Molenbeek, Brussel-centrum, Laken en Anderlecht. Daar moeten we blijven investeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, lokaal overlegplatform, schoolplaatsen, plaatstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni