Helft scholen verplicht elk jaar nieuwe boeken

© PhotoNews

Een jaartje studeren in de derde graad van het middelbaar kost 1.503 euro. Die kostprijs is hoog, onder ­andere omdat meer dan de helft van de Nederlandstalige scholen haar leer­lingen verplicht om ieder jaar nieuwe boeken te kopen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Onderwijsonderzoek waarover Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen woensdag berichten.

Het onderzoek werd nog door vorig Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besteld. Uit de grootschalige bevraging blijkt dat één schooljaar in de tweede graad ouders 1.134 euro kost, en in de derde graad 1.503 euro. In beide gevallen gaat het om de mediaankostprijs.

De grootste uitgavenposten zijn het vervoer van en naar de school, het voorschot dat scholen vragen voor allerlei kosten en met stip op nummer één: de schoolboeken en het drukwerk. In meer dan de helft van de scholen zijn ouders verplicht om ieder jaar nieuwe schoolboeken te kopen.

De kosten voor eenjarige leerboeken zouden nog fel verminderd kunnen worden, concludeert de studie. De onderzoekers pleiten ook voor het optrekken van de schooltoelagen, ook al zijn die dit schooljaar al gestegen. In de derde graad dekt de meest ­genereuze toeslag op dit moment immers maar 74 procent van de werkelijke kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?