| Minister Alain Maron (Ecolo) op bezoek in de Sainte-Bernadetteschool in Oudergem. De school kreeg in 2021 al het eco-label.

Honderdtal Brusselse scholen zet ecologische transitie in

AD
© BRUZZ
12/09/2023

Een honderdtal Brusselse scholen zet dit schooljaar flink wat stappen naar een groenere toekomst. Leefmilieu Brussel maakt 440.000 euro vrij voor de verschillende ecoprojecten: van duurzame schoolmenu’s tot meer groen op de speelplaats. Minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) bracht dinsdag een bezoek aan 'eco-school' Sainte-Bernadette in Oudergem.

Elk jaar engageren de Brusselse scholen zich voor de klimaattransitie, met steun van Leefmilieu Brussel. Meer dan 1.300 toegewijde leerkrachten hebben zich intussen aangesloten bij het Bubble-netwerk, een gemeenschap van 'eco-inspirerende leerkrachten', dat tien jaar geleden werd opgericht.

Eco-scholen

Sommige scholen kregen ook het internationale 'Eco-School'-label van Leefmilieu Brussel. Een Eco-School is een school die zich engageert voor een langdurig proces om haar milieu- en onderwijspraktijken voortdurend te verbeteren.

"De Brusselse scholen verwelkomen elke dag ruim 250.000 leerlingen, naast het begeleidend personeel", aldus minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) in een persbericht. "Scholen helpen om positieve praktijken voor het milieu te ondernemen is essentieel in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook om onze jongeren positieve vooruitzichten voor de toekomst te bieden."

Alain Maron Eco-school

| In de Sainte-Bernadatteschool werd een compostbak aangelegd, waar onder meer het afval van de afdelingen Hotelschool en Tuinbouw in terechtkomt.

Restafval gehalveerd

De Sainte-Bernadetteschool in Oudergem kreeg in 2021 al het eco-label toegewezen. Sindsdien hebben de leerlingen en het 'groene team' op school een vijftigtal acties uitgevoerd. Zo werd de hoeveelheid restafval op school gehalveerd door soorteerbakken te installeren, die de leerlingen houtbewerking zelf gemaakt hebben.

Er werd ook een compostbak aangelegd, waar onder meer het afval van de afdelingen Hotelschool en Tuinbouw in terechtkomt. De cateringdienst van de school is overgestapt op herbruikbare verpakkingen en de drankautomaten op school werden ingeruild voor waterfonteintjes. Aan het begin van het schooljaar krijgen de leerlingen ook een gratis drinkbus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni