| Het bestaande programma voor vluchtelingen wordt uitgebreid voor volgend academiejaar.

Inschrijvingen van aantal vluchtelingen aan VUB in twee jaar verdubbeld

© Belga
19/06/2018

Het aantal vluchtelingen dat zich inschrijft aan de Vrije Universiteit Brussel in het kader van het Welcome Student Refugee-programma kent na twee jaar al een verdubbeling. In het eerste academiejaar 2016-2017 schreven 49 studenten zich in, voor dit academiejaar 2017-2018 waren dat er 66 en voor het academiejaar 2018-2019 zijn het er al bijna 100.

In de afgelopen twee academiejaren begonnen of vervolgden in totaal 115 vluchtelingen een studentencarrière aan de VUB. Meer dan de helft van die studenten, 62 om precies te zijn, kwam uit Syrië, gevolgd door 18 uit Irak, 14 uit Palestina, 7 uit Afghanistan, 5 uit Somalië, 2 uit Iran en telkens 1 student uit Jamaica, Kosovo, Myanmar, Venezuela, Jemen, Rwanda en Egypte.

'Onderdeel van maatschappelijke verantwoordelijkheid'

Van deze vluchteling-studenten begonnen er 87 aan een masteropleiding en 28 aan een bacheloropleiding. "De VUB wil elke erkende vluchteling, net als de Belgen, dezelfde kansen geven om te studeren. Het is een onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt programmamanager Marie Aurousseau.

"Heel wat vluchtelingen zijn immers geschoold en ook zij hebben talenten, kennis en vaardigheden die ze bij ons verder kunnen ontwikkelen. Dat komt zowel de student-vluchtelingen als onze samenleving ten goede."

Bestaande programma uitgebreid

In het academiejaar 2018-2019 wordt het bestaande programma uitgebreid met het InCampus Student Refugee Programme. De 20 geselecteerde deelnemers krijgen taal- en studeervaardigheden aangeleerd en psychologische bijstand om met succes hun universitaire studies aan te vangen. Zo zorgt de VUB voor een vlotte integratie van steeds meer vluchteling-studenten op de campussen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , VUB , vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni