Jan Danckaert is de nieuwe rector van de VUB

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 juni 2022
Updated: 22-06-2022 - 10:30

Het personeel en de studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben Jan Danckaert als rector gekozen. Hij haalde het met 63 procent van de stemmen van opponent Dirk Devroey. "De taak die mij wacht zal niet eenvoudig zijn, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we met zijn allen de VUB nog grootser kunnen maken", zegt de kersverse rector.

Danckaert (57) werd rector ad interim, toen de voormalige rector Caroline Pauwels haar opdrachten moest neerleggen door ziekte. Hij is ook vice-rector Onderwijs en professor fysica. Met 63 procent haalde hij van Dirk Devroey, decaan van de faculteit geneeskunde en farmacie.

Administratieve vereenvoudiging

De nieuw verkozen rector zet een duidelijke visie op de VUB neer. “Ik wil koesteren wat goed is en versterken wat moet. Steunend op onze waarden en samen met de hele VUB-gemeenschap wil ik onze universiteit verder laten bloeien, met aandacht voor wetenschappelijke vrijheid, maatschappelijke impact en administratieve vereenvoudiging."

De uitdagingen waar de universiteiten in het huidig tijdsgewricht voor staan, zijn groot. Jan Danckaert: “Hoezeer ik de behoefte aan rust ook begrijp, toch moeten we ook beseffen dat er nog moeilijke tijden voor de deur staan. We beleven maatschappelijk turbulente tijden, en ingrijpende keuzes zullen moeten worden gemaakt. Dat zal niet anders zijn voor onze universiteit." Danckaert wil de slagkracht van de VUB verhogen door bestuurlijk te vereenvoudigen en de krachten te bundelen.

Aanpak grensoverschrijdend gedrag

Turbulent is het op de VUB ook rond meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Studenten vinden dat de VUB daar te laks en te laat op reageert. Vorige vrijdag zei Danckaert daarover dat "elk geval van grensoverschrijdend gedrag er een te veel is, en dat de VUB elke melding ernstig neemt."

Hij verdedigde ook de bestaande tuchtprocedure en hoe die gevolgd werd, maar gaf ook aan die procedure te herbekijken. “Op dit moment herzien we onze procedure. Ik garandeer dat er bij de start van het nieuwe academiejaar beter zal worden gecommuniceerd met eventuele slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, want het klopt dat we daar nog werk hebben.”

Pauwels bedankt

Prorector Caroline Pauwels bedankt beide kandidaten voor hun engagement en feliciteert Jan Danckaert met zijn uitverkiezing. “Rector mogen zijn van deze mooie VUB is een privilege, en voor mij was het ook een waar cadeau. Ik heb het iedere dag graag gedaan, en ik wens datzelfde plezier toe aan Jan Danckaert.”

Het vereiste aantal kiezers werd ruimschoots bereikt in alle categorieën. Alle personeelsleden van VUB en UZ Brussel én alle VUB-studenten konden elektronisch deelnemen aan de rectorverkiezing.

Sasha Solau, voorzitter studentenraad VUB :"De samenwerking met Jan Danckaert en de studentenraad loopt al jaren goed."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?