KA Etterbeek gaat campus uitbreiden

© architectenbureau OSK-AR
| Simulatiebeeld uitbreiding KA Etterbeek.

De uitbreidingsplannen voor het Koninklijk Atheneum Etterbeek zijn bekend. Het Gemeenschapsonderwijs GO! zal op de campus een nieuw schoolgebouw zetten. De sporthal wordt daarnaast gerenoveerd, er komt een overdekte speelplaats en de campus wordt in een fris en groen jasje gestoken.

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek (KAE) barst al een tijdje uit zijn voegen. Om voldoende plaats te hebben voor de leerlingen van het kleuter-, lager en secundair onderwijs maakt de school sinds enkele jaren gebruik van klascontainers verspreid over de campus. Die leerlingen krijgen straks les in een nieuwbouw, die niet bedoeld is om de onderwijscapaciteit te verhogen maar wel om de huidige kinderen van het KAE in betere omstandigheden te onderwijzen.

Paardenstal wordt speelplaats

Om het nieuwe schoolgebouw degelijk te kunnen bouwen worden de huidige kleedkamers en douchezalen van de sporthal verplaatst naar de noordzijde. Tegelijkertijd wordt ook de sporthal aangepakt. De gevel wordt beter geïsoleerd en bovendien vernieuwd, zodat het visueel ook één geheel vormt met de nieuwbouw die tegen de sportzaal komt te liggen.

Het KAE is gebouwd op een oude privétuin. Op de schoolsite bevinden zich daardoor ook oude paardenstallen, die in het verleden al omgevormd werden tot schoolgebouwen. De aftandse constructie zal nu opnieuw een andere functie krijgen. Het gebouw wordt volledig gestript en ook het buitenschrijnwerk wordt verwijderd. Tegelijk zullen grote doorgangen gecreëerd worden zodat het omgebouwd kan worden tot overdekte speelruimte. Meer plek voor de leerlingen, maar ook de historische grandeur van het gebouw blijft bewaard.

(lees verder onder de afbeelding)

Tot slot zal ook de omgeving volledig worden heraangelegd. Het gaat dan om het aansluiten van de nieuwbouw op de rest van de infrastructuur, maar ook het verhogen van de toegankelijkheid, het toevoegen van spelelementen en zitbanken, alsook het vergroenen van de campus. Een aantal bomen moeten wel sneuvelen (en worden verplaatst naar elders op de site), maar de zes exemplaren die in de inventaris van de merkwaardige bomen staan blijven gevrijwaard.

De plannen voorzien ook in een klein amfitheater, verschillende wilgentunnels en een houten podium. Er komt één centrale parking, die de verschillende parkeerplekken verspreid over de site vervangt. Daarnaast plant de school twee fietsparkings van respectievelijk 48 en 40 plaatsen. Het openbaar onderzoek is midden september van start gegaan. Wie bezwaren heeft of vragen, kan tot 16 oktober reageren op de plannen. Op 26 oktober buigt de overlegcommissie van Etterbeek zich over de plannen. Dat moet leiden tot een advies voor de bouwvergunning.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?