Klas in basisonderwijs pas in quarantaine vanaf vier besmettingen

AM, SDS
© BRUZZ
05/01/2022
Updated: 05/01/2022 16.10u

In de basisschool moet een klas na de kerstvakantie pas in quarantaine als er vier besmettingen zijn, in plaats van twee vroeger. De quarantaine duurt ook nog maar vijf in plaats van zeven dagen. In het secundair moeten enkel niet-gevaccineerde leerlingen nog een week in quarantaine. Dat hebben de verschillende Belgische ministers van Volksgezondheid en Onderwijs woensdagochtend beslist.

De CLB’s hadden voorgesteld om klassen niet langer een week te sluiten bij twee besmettingen in één klasgroep. In de weken voor de kerstvakantie was de druk in het onderwijs immers erg hoog door al die quarantaines. Op het hoogtepunt eind november moesten in twee weken tijd meer dan 70.000 kinderen thuisblijven.

Voor ingeënte tieners van 12 tot 17 jaar is dinsdag al beslist dat zij niet meer in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact, ongeacht wanneer ze hun tweede prik kregen. Ze moeten ook geen PCR-test meer afleggen. Enkel niet-gevaccineerde middelbare scholieren moeten nog zeven dagen in quarantaine.

CLB's wachten effect op basisschool af

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) hadden voor het basisonderwijs een ander voorstel, zegt Inge Van Trimpont, directrice van de CLB's in het Vlaamse gemeenschapsonderwijs (GO!) aan BRUZZ. Zij staan in voor het testen en opsporen in het onderwijs.

"Wij hadden voorgesteld om enkel symptomatische kinderen te testen, en kinderen die elkaar met een mondmasker op hadden ontmoet niet als hoogrisicocontacten te zien. De beslissing om een klas of school in quarantaine te plaatsen, wilden wij overlaten aan de lokale CLB's, in overleg met de lokale eerstelijnszorg. Die zouden de beslissing rond quarantaines laten afhangen van de lokale situatie, die erg verschillend kan zijn."

"Maar goed, er is opnieuw gekozen voor een quotum, een terugkeer in feite naar de regel van voor de huidige regeling. Het is nu af te wachten wat voor effect dat gaat hebben op het aantal quarantaines op scholen. We hopen dat het niet zal leiden tot snelle sluitingen van klassen."

Van Trimpont is wel een voorstander van de kortere quarantaine van vijf dagen die bij de omikronvariant is goedgekeurd door experts. "Het is ook een eenduidige regeling omdat die strookt met de regel in de rest van de maatschappij." Voor het secundair onderwijs lijkt het haar logisch dat scholieren enkel nog in quarantaine hoeven als ze nog niet gevaccineerd zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Samenleving, onderwijsminister Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, IMC, quarantaineregels, school quarantaine, quarantaine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni