Kot in Brussel op drie jaar tijd zestig euro duurder: 'Hoge nood aan meer standaardkoten'

JB
© BRUZZ
14/12/2023

De gemiddelde huurprijs voor een basiskot in Brussel is op drie jaar tijd zestig euro gestegen naar 445 euro (exclusief kosten). Tegenover vorig jaar is die som wel stabiel gebleven, blijkt uit de nieuwste editie van het Kotkompas. Ondertussen blijven studentendienst Brik en de VUB hameren op de nood aan extra standaardkamers. "Wij krijgen dagelijks drie mails van studenten die nog steeds op zoek zijn naar een kot."

Voor een kot met sanitair leg je vandaag 510 euro neer, vijfentwintig euro meer dan drie jaar geleden, maar wel zeventig euro minder dan vorig jaar, toen de kotprijzen door de energiecrisis de lift ingingen.

Dat de prijzen voor een studio in stijgende lijn blijven gaan – van 560 drie jaar geleden naar 605 vorig jaar, tot 635 euro dit jaar – is niet verrassend.

Belangrijk: het gaat telkens om ‘naakte’ prijzen, zonder kosten dus. Reken je die extra euro’s mee, dan lopen de prijzen al snel op: 545 euro voor een standaardkot, 615 voor een kamer met sanitair, en 785 euro voor een studio.

Ook VUB-kotprijs stabiel

Bij de Vrije Universiteit Brussel is de prijs van een basiskamer onveranderd gebleven, vertelt hoofd Studentenhuisvesting Bart Geelen aan BRUZZ.

"De afgelopen twee jaar is de prijs voor een VUB-kot, door de energiecrisis en de indexeringen, gestegen van 321 naar 408 euro. Die prijs kunnen we behouden", aldus Geelen.

Daarvoor krijgen studenten een standaardkot met gedeeld sanitair en een gemeenschappelijke keuken, in een unit van vier tot tien kamers. En, niet onbelangrijk, in de VUB-formule zitten de kosten al inbegrepen. In totaal biedt de universiteit 1.527 koten aan.

'Deze week kwamen er plots twee basiskamers vrij. Er waren meteen zeven geïnteresseerden'

Maarten Matthijs, verantwoordelijke studentenhuisvesting Brik

Uitbreiding

Maar de VUB vist met haar koten natuurlijk in een specifieke vijver. Internationale studenten, generatiestudenten, en studenten met een beperking hebben bij de selectieprocedure een streepje voor. Jaarlijks moet de universiteit ruim 3.000 studenten teleurstellen.

"We werken hard aan de uitbreiding van ons aanbod", zegt Geelen. "Denk bijvoorbeeld aan de 500 geplande koten op de Usquare-site. Daarnaast bekijken we andere opties, waaronder uitwijkmogelijkheden naar de privémarkt. Maar dan spreken we qua timing over 2027 of 2028."

Meer en meer studenten

Hoe groot het kotentekort is in Brussel, is niet bekend. Geelen gaat uit van zeker 20.000 stuks. Studentendienst Brik krijgt in ieder geval op dagelijkse basis drie mails van hopeloos zoekende studenten.

"Het tekort aan basiskamers is de grootste zorg waarmee de Brusselse markt kampt", reageert Maarten Matthijs van Brik. “Deze week kwamen er bijvoorbeeld plots twee basiskamers vrij, en er waren meteen zeven geïnteresseerden.”

Volgens Matthijs zitten te veel kotenprojecten die vandaag het licht zien in het hogere segment, de studio’s waar huurders al gauw 800 euro aan kwijt zijn op maandbasis.

"En dat terwijl we weten dat het aantal studenten alleen maar zal toenemen. Ter indicatie: de VUB zat tien jaar geleden nog aan tienduizend studenten, ondertussen is dat aantal verdubbeld. Ongeveer de helft daarvan zit op kot."

Brussel is trouwens met 122.500 studenten nog steeds afgetekend de grootste Belgische studentenstad, vóór Gent (81.000) en Leuven (54.500). Samen met Luik is Brussel ook de Belgische stad die vergeleken met vorig jaar de grootste toename aan studenten kent (+ 3.000).

Lees verder onder de foto.

usquare2.jpg

| Dankzij het toekomstige Usquare-project moet Brussel op termijn ongeveer 480 koten rijker zijn.

Monitoring

Vanuit de Brusselse regering antwoordde minister-president Rudi Vervoort (PS) deze week nog op vragen over de kotenmarkt van parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

Vervoort haalde onder meer de oprichting van een sociaal verhuurkantoor, de 289 koten op de CityCampus-site in Anderlecht, en de toekomstige kamers op de Usquare-site aan, maar moest toegeven dat er "geen cijfers zijn over de productie van studentenhuisvesting tijdens deze legislatuur".

"Wel werkt perspective.brussels aan het opzetten van een monitoringsysteem voor de studentenhuisvesting in het Brussels Gewest, die de typologie van de studentenhuisvesting moet definiëren, de bestaande situatie van het aanbod aan studentenwoningen moet objectiveren en territorialiseren, en de gegevens van de monitoring moet aftoetsen aan de behoeften van de studenten", klonk het in het antwoord van Vervoort.

Daarna moet de Brusselse regering, op basis van die monitoring, gaan bekijken hoeveel en wat voor studentenkamers er gecreëerd kunnen worden.

Regulariseren

In afwachting van nieuwe standaardkoten, zegt Brik tot slot dat ook de bestaande studentenhuisvesting regulariseren heil kan brengen.

"Er bestaat in Brussel, in tegenstelling tot Leuven of Gent, geen eenduidig kader rond koten aanbieden", klinkt het bij Matthijs. "Daardoor haken oudere verhuurders vaak af."

Noot: op de prijzen van het Kotkompas reageert Brik niet omdat de studentendienst binnenkort zelf naar buiten komt met een uitgebreid onderzoek naar de Brusselse kotenmarkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni