Koten in Brussel al bijna volledig ingenomen voor start academiejaar

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 22 september 2022
Updated: 22-09-2022 - 10:32

In Brussel zijn nog slechts een beperkt aantal koten beschikbaar. Dat blijkt uit een antwoord van minister Sven Gatz, collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs. Studentenservicedesk Brik geeft aan dat in de kotendatabase Mykot.be enkel nog studentenkamers in het hogere prijssegment overblijven.

"Op 1 september 2021 waren er nog 381 beschikbaar. Op 1 september 2022 waren dat er nog 182 en op 15 september 2022 slechts 40. Wat overblijft zijn voornamelijk koten in het hogere prijssegment", maakt Gatz bekend. De cijfers werden meegegeven na een vraag van VGG-raadslid Bianca Debaets (CD&V).

De kotendatabase Mykot.be is goed voor 3.500 koten en wordt door Brik beheerd. De studentenservicedesk voor het Nederlandstalig onderwijs beheert zelf ook 338 studentenkamers en er zijn er nog slechts een handvol beschikbaar. Dagelijks ontvangt Brik nog meldingen van studenten die op zoek zijn naar een kamer.

Uitwisselingsstudenten

De stormloop naar koten kan mogelijk gevolgen hebben voor buitenlandse uitwisselingsstudenten. Bij Odisee & KU Leuven campus Brussel zijn er nog geen problemen bekend, maar de Vrije Universiteit Brussel liet weten dat er voorlopig twee uitwisselingsstudenten zijn die hun uitwisseling hebben geannuleerd bij gebrek aan studentenhuisvesting.

"Het college van de VGC is niet bevoegd voor studentenhuisvesting, maar om Brussel te promoten als grootste studentenstad van het land, zullen we bij de bevoegde gewestelijke minister aandringen om rekening te houden met de beleidsaanbevelingen die Brik voorstelt in haar Manifest voor hedendaagse, betaalbare en kwaliteitsvolle studentenhuisvesting", zegt Gatz.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?