Lagere scholen openen de deuren voor testdag

© Ivan Put

Na de kleuterscholen eerder deze week, openen nu ook de lagere scholen hun deuren voor alle leerlingen. De heropening vindt maandag plaats, maar vrijdag krijgen scholen de mogelijkheid om een proefdag te draaien.

Midden mei mochten de leerlingen uit het eerste, tweede en zesde leerjaar van het basisonderwijs en het laatste jaar van het secundair onderwijs al opnieuw naar school, al werden er strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Dinsdag 2 juni was het dan de beurt aan de kleuters en maandag 8 juni volgen de andere klassen van het lager onderwijs. Op sommige scholen zijn vrijdag al leerlingen welkom voor een proefdag.

Ook nu gelden verschillende veiligheidsmaatregelen, al werden die op 27 mei door het Overlegcomité versoepeld. Zo is de verplichting om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien losgelaten. Verder wordt elke klas een contactbubbel in het lager onderwijs, ongeacht het aantal leerlingen.

Op de speelplaats moeten de contactbubbels maximaal gerespecteerd worden. De leerlingen hoeven geen mondmasker te dragen, maar voor de leerkrachten wordt dat wel aangeraden als de afstand niet kan worden gegarandeerd.

Scholen bepalen zelf wat er haalbaar en doenbaar is, zowel qua leerjaren, timing als het aandeel onderwijstijd op school. Hierbij kunnen ze rekening houden met de beschikbaarheid van personeel en infrastructuur.

Secundair onderwijs

In het secundair onderwijs kunnen nog niet alle leerlingen volledig weer naar school. Leerlingen van het 2de en 4de jaar secundair kunnen vanaf 2 juni 2 volle of 4 halve dagen per week les krijgen op school. De leerlingen van het 1ste, 3de en 5de jaar secundair worden minstens 1 dag uitgenodigd op school om het schooljaar samen af te ronden. Hetzelfde geldt voor leerlingen van het deeltijds beroepsonderwijs.

In het secundair blijft de norm van 4 vierkante meter wel gelden. Contactbubbels tellen maximaal 14 leerlingen. Hier krijgen leerlingen de aanbeveling om een mondmasker te dragen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?