Lakense scholieren winnen Europese Statistiekolympiade

© Saskia Vanderstichele
| De Europese School in Laken

Een team van de Europese School IV uit Laken is winnaar geworden van de Europese Statistiekolympiade in de categorie 14- tot 16-jarigen. Het team stuurde de beste video in rond het thema "Young people in Europe". Het is het tweede jaar op rij dat een Belgisch team als winnaar uit de bus komt.

De Europese Statistiekolympiade wordt georganiseerd door Eurostat en 17 nationale statistiekbureaus. De wedstrijd liep vorig schooljaar in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Op Europees niveau namen meer dan 17.000 leerlingen deel, in België ging het om zowat 800 leerlingen.

Emma en Nathan

Bijna 70 teams uit 17 landen kregen in de laatste fase de opdracht om een video te produceren rond het thema "Young people in Europe". Voor de tweede graad, de 14- tot 16-jarigen, wint een Belgisch team: NILGADRIES van de Europese School IV uit Laken.

Hun video vertelt het verhaal van Emma en Nathan, twee 15-jarigen die in twee verschillende Belgische regio's wonen, op vlak van onderwijs, werkgelegenheid, gezondheid en welzijn. De jury was onder de indruk van de duidelijke boodschap in de video en het vergelijken van nationale data.

Belgische dominantie

In de categorie 16- tot 18-jarigen won een team uit Polen. De twee winnende teams worden, door de coronacrisis, dit jaar niet uitgenodigd op een fysieke prijsuitreiking. Er is wel een virtuele prijsuitreiking, die op maandag 5 oktober plaatsvindt.

Het is voor het tweede jaar op rij dat een Belgisch team de eerste prijs wint in de Europese Statistiekolympiade. Vorig jaar won team Ansofi uit Aalter ook de prijs in de categorie 14- tot 16-jarigen. De Europese Statistiekolympiade wordt in België georganiseerd door Statbel, in samenwerking met Iweps en Statistiek Vlaanderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?