Leegstaand kantoorgebouw wordt leslokaal voor VUB-studenten

© PhotoNews
| Vrije Universiteit Brussel (VUB), campus Etterbeek.

De Vrije Universiteit Brussel schakelt bij de start van het academiejaar vanaf de tweede lesweek over op code oranje, maar ook onder dat strengere stramien blijft het zoveel mogelijk inzetten contactonderwijs. Om dat te kunnen verwezenlijken werden samenwerkingen opgezet met enkele cultuurhuizen, maar ook met Upgrade Estate, bekend voor haar huisvesting van studenten en young professionals.

Dankzij die samenwerking met Upgrade Estate kan de VUB beroep doen op een leegstaand kantoorgebouw in de Jozef II-straat, waar 455 studenten per uur tegelijkertijd les kunnen volgen. Het leegstaande gebouw in de Europese wijk heeft een oppervlakte van liefst 12.500 vierkante meter en telt vier verdiepingen. In afwachting van het bekomen van een vergunning voor de renovatie van het gebouwencomplex staat het nu al een tijd leeg. Dankzij de colleges die kunnen doorgaan in dit gebouw, geeft de VUB de tijdelijk leegstaande ruimte een nieuwe bestemming.

"Het project past precies in de duurzaamheidsinitiatieven die de VUB neemt als 'urban engaged university'. Iedereen heeft baat bij dit verhaal: de buurt wordt er levendiger door en onze studenten komen in contact met de talloze mogelijkheden en de rijkdom van Brussel. Bovendien kunnen ze in veilige omstandigheden fysiek les volgen," zegt rector Caroline Pauwels.

Het gelijkvloers wordt gebruikt als inkomhal met een paar studieplekken en een patio. De eerste drie verdiepingen bieden plaats voor twee grote leslokalen, twee opslagruimtes en twee kantoren of kleine vergaderzalen. Op de laatste verdieping is er nog een leslokaal, maar ook een rustruimte. Samen is dat goed voor zeven leslokalen of plaats om 455 studenten tegelijkertijd coronaproof les te laten volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?