De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G.

Levenslang leren: UGent, VUB en UAntwerpen lanceren samen 71 nieuwe opleidingen

© Belga
13/09/2022

De Universiteit Gent (UGent), Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) lanceren samen 71 'micro-credentials': academische opleidingstrajecten rond een bepaald thema waarvoor een internationaal erkend getuigschrift en credits behaald kunnen worden. Dat melden ze dinsdag in een persbericht. De doelstelling is om levenslang leren zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk maken.

Micro-credentials spitsen zich toe op één specifiek thema. Ze kunnen een semester tot een jaar duren en omvatten enkele studiepunten. Met de lancering van deze nieuwe opleidingsvorm, focussen de universiteiten op "zowel studenten als mensen die al jaren aan het werk zijn en hun blik willen verruimen".

"Na onze jaren op de schoolbanken en de grote stap naar het professionele leven, verloochenen we vaak het bijschaven van onze competenties", zegt Rik Van de Walle, rector van de UGent. "De alliantie tussen UGent, VUB en UAntwerpen heeft dan ook als primaire doel iedereen de kans te geven levenslang (bij) te leren door een uitgebreid en actueel scala aan opleidingen aan te bieden."

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen, benadrukt dat bij het uitwerken van de micro-credentials rekening gehouden is met de noden van het werkveld. "Het gaat hier niet om vrijblijvende bijscholingen, maar om opleidingen die een meerwaarde bieden voor de professionele carrière van mensen. In de toekomst zal het aanbod nog uitgebreid worden. Dat zullen we ook doen in samenwerking met het werkveld."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni