Meer aanmeldingen dan ooit in Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel

KVDP
© BRUZZ
13/05/2022

Voor volgend schooljaar hebben ouders 2.511 kinderen aangemeld voor een plaats in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. Nog nooit waren dat er zoveel. Voor 1.901 kinderen werd een plaats toegewezen, voor 610 kinderen was er voorlopig nog geen plaats. Er zijn wel nog zeker 199 beschikbare plaatsen in elf verschillende scholen.

Dat meldt Petrus Van den Cruyce, de voorzitter van het lokaal overlegplatform (LOP) Brussel Secundair Onderwijs. "Het aantal aanmeldingen voor het schooljaar 2022-23 kent ongekende aantallen", aldus Van den Cruyce. Vorig jaar was al een recordjaar met 2.275 aanmeldingen voor een plek tijdens het huidige schooljaar. Voor 650 kinderen was er na de aanmeldperiode geen plaats.

Voor volgend schooljaar zijn er 2.511 kinderen aangemeld, 610 kinderen kregen nog geen plek op school toegewezen. "Het aantal aanmeldingen overtreft het aantal vrije plaatsen. Het aantal toewijzingen is 1.901, dat betekent dat 76% van de aangemelde kinderen een plaats kreeg toegewezen", zegt de voorzitter van het LOP.

"Van de 2.511 kinderen waren er 666 met slechts 1 schoolkeuze. Dat is 27% van de aangemelde kinderen." Tachtig procent van de aangemelde kinderen die een plaats toegewezen kregen heeft de eerste schoolkeuze gekregen. Voor zo goed als alle kinderen met een plaats gaat het om een school in de top vier.

199 plaatsen over

Van de 610 geweigerde kinderen hadden 225 slechts één schoolkeuze opgegeven. "Als het kind niet toegewezen kan worden aan die ene school, valt het uit de boot. Het systeem kent plaatsen toe zolang er scholen zijn om toe te wijzen", zegt Van den Cruyce. "Een andere reden waarom een kind geen plaats toegewezen krijgt ondanks meerdere schoolkeuzes is dat de gekozen scholen allemaal populaire scholen zijn. Populair wil zeggen dat er meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare vrije plaatsen voor die school."

Toch zijn er nog 199 plaatsen beschikbaar in elf verschillende scholen, benadrukt de voorzitter van het LOP. Het gaat om scholen die minder populair zijn. Ouders die nog geen plaats hebben gevonden, kunnen hun kinderen inschrijven vanaf 13 juni om 9 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , LOP , secundair onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni