Een klaslokaal van de nieuwe basisschool Eugeen Laermans in Molenbeek

| Beeld ter illustratie.

Meer Brusselse leerkrachten voor de klas? 'Laat hen minder lesgeven'

Nena Langloh
© BRUZZ
26/04/2023

Om meer Brusselaars warm te maken voor een job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel stelt one.brussels-Vooruit voor om die leerkrachten minder te laten lesgeven. “Lesgeven in een grootstad als Brussel is vaak uitdagend. Een minder grote lesopdracht verlaagt de werkdruk en houdt de job draaglijk.”

Het aantal Brusselse leerkrachten dat lesgeeft in het Nederlandstalig onderwijs en dat ook in Brussel woont neemt toe. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (one.brussels-Vooruit) heeft opgevraagd. Het overgrote deel van de leerkrachten in Brussel komt wel nog altijd uit Vlaanderen (85,2 procent), maar het aandeel Brusselaars is de voorbije jaren gestegen van 9,5 procent (2017-2018) naar 13,3 procent (2021-2022).

“Dat is goed nieuws voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, maar het mag allemaal wat sneller gaan”, zegt Goeman. “Op het moment dat het lerarentekort dramatische proporties aanneemt, zeker in Brussel, verwacht ik specifieke, extra maatregelen van minister van Onderwijs Ben Weyts om ervoor te zorgen dat meer Brusselaars voor het onderwijs kiezen.”

Minder lesgeven

One.brussels-Vooruit doet zelf een aantal suggesties om de job van leerkracht aantrekkelijker te maken, specifiek in Brussel. Zo pleit de partij voor een scoutings- en coachingstraject in Brusselse secundaire scholen. Dat traject kan helpen om jongeren warm te maken en het kan hen ook voorbereiden op de instaptoets van de lerarenopleiding.

Tegelijk stelt de beweging voor om Brusselse leerkrachten minder te laten lesgeven. Goeman wijst op de grootstedelijke context: “Meer leerlingen kampen met een taal- of leerachterstand, vechten tegen (kans)armoede, of een combinatie van dit allemaal. En dat vraagt meer inzet van leerkrachten zelf.” Daarom pleit Goeman ervoor om de lesopdracht van leerkrachten in Brussel te verminderen om op die manier de werkdruk te verlagen en “de job draaglijk te houden”.

Betaalbare woningen

Volgens Goeman vinden Vlaamse leerkrachten die in Brussel voor de klas staan steeds vaker een job dichter bij huis. Dat komt volgens haar door de vele openstaande vacatures in Vlaanderen. “Wie de kans krijgt om het dagelijkse gependel naar Brussel te vermijden, grijpt die ook vaak.”

Daarom wil de partij dat het Gewest zich “blijft inzetten voor betaalbare woningen in Brussel”. “Nog te vaak zien we dat gemotiveerde Brusselse leerkrachten niet in Brussel komen wonen, of omgekeerd, de stad verlaten omdat ze geen betaalbare en kwalitatieve woning vinden in de stad”, besluit Goeman.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni