Lockdown-covid-19 in Brussel: heropening van scholen voor een beperkt aantal leerjaren
© PhotoNews | Vanaf maandag 8 juni heropenen de basisscholen voor alle leerjaren, maar niet overal voltijds.

Meeste basisscholen openen volgende week nog niet voltijds

EC
© BRUZZ
04/06/2020

Nu de afstandsregel van vier vierkante meter per leerling is versoepeld, zouden de Nederlandstalige basisscholen in principe volgende week moeten heropenen voor alle leerjaren. In de meeste scholen zal dat nog niet voltijds het geval zijn, zo blijkt uit een belronde van BRUZZ. Al lukt het in de katholieke onderwijskoepel van Sint-Goedele wel.

Maximaal 20 kinderen per contactbubbel, elk in een eigen lokaal, met eigen toiletten en nog een hele reeks hygiënevoorschriften. Het is een logistieke puzzel voor de basisscholen, die volgende week voor alle leerjaren zouden moeten heropenen. Morgen geldt alvast als testdag in de meeste Brusselse scholen. Een belangrijke versoepeling sinds vorige week is dat de ruimte van vier vierkante meter per leerling geen vereiste meer is. Er kunnen dus meer leerlingen in een kleiner lokaal samenzitten.

Al lijkt het nog niet in alle scholen genoeg om iedereen terug te halen. Van de 38 basisscholen van GO! Scholengroep Brussel zal de meerderheid slechts deeltijds openen. Dat zegt communicatieverantwoordelijke Karin Struys. “De minister heeft een maximumscenario voorgesteld, maar je moet telkens rekening blijven houden met de gescheiden contactbubbels. Door beperkingen qua infrastructuur en personeel zijn sommige scholen dus genoodzaakt om slechts deeltijds te herstarten.”

'Het is belangrijk dat de ouders begrijpen dat een deeltijdse keuze gemaakt wordt in het belang van de veiligheid van het kind'

Karin Struys, Scholengroep Brussel

Struys zegt geen overzicht te kunnen geven van hoe de scholen uit haar koepel het aanpakken. In minstens één basisschool is beslist om de leerlingen van het derde, vierde en vijfde leerjaar slechts één dag per week te laten terugkeren. Dat betekent dat die leerlingen nog maar drie schooldagen hebben tot het einde van juni.

“Het lijkt me belangrijk voor de ouders om te begrijpen dat zo’n keuze gemaakt wordt in het belang van de veiligheid van hun kind”, zegt Struys daarover. “Bovendien blijven onze leerkrachten de kinderen bereiken via afstandsonderwijs om de leerdoelen zo goed mogelijk te behalen.”

Halve dagen

Ook de meeste gemeentescholen heropenen op maat van wat past. In Schaarbeek kiezen beide gemeentescholen voor een halftijdse heropstart: elk leerjaar zal elke dag naar school kunnen, maar slechts een halve dag per bubbel. Dat laat schepen van Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen) weten. In Anderlecht kiezen de acht gemeentelijke basisscholen voor “dikke halve dagen”, zegt bevoegd schepen Elke Roex (SP.A), die beginnen tussen 8 en 9 uur ’s morgens en eindigen tussen 12 en half 2 ’s middags. Ook hier zullen niet alle leerjaren elke dag kunnen terugkeren.

In Brussel-Stad kiezen de zeven gemeentescholen voor minstens twee volle dagen per week per leerjaar. Dat zegt schepen van Onderwijs Ans Persoons (one.brussels): “In sommige scholen merken we dat er nog veel angst is bij ouders en trachten we hen te overtuigen hun kinderen toch te sturen door met kleinere groepen te werken, wat ons ook in staat stelt om meer begeleiding op maat te bieden.” Enkele gemeentescholen slagen er wel in om de leerlingen vier volle dagen per week te laten terugkeren.

(Lees verder onder de foto)

heropeningschool_BODeMozaïek
© AM/BRUZZ | Een klas in de basisschool De Mozaïek in Schaarbeek.

Zo ook in de basisscholen van de katholieke scholenkoepel Sint-Goedele. Daar lukt het volgens directeur Piet Vandermot overal om vijf volle dagen op vijf te herstarten. “Vanaf vrijdag zullen alle leerjaren elke dag naar school kunnen komen”, aldus Vandermot. “Ons voordeel is natuurlijk om als groter schoolbestuur te kunnen helpen met infrastructuur. Zo hebben wij bijvoorbeeld nadarhekken en mobiele toiletten geleverd naar de scholen, zodat de directies er niet zelf voor moeten zorgen.”

Ongeruste ouders

Vandermot noemt het belangrijk om het onderwijs zo snel mogelijk voor alle leerjaren te hervatten omdat het afstandsonderwijs niet overal succesvol bleek. “We hebben vastgesteld dat als de kinderen terugkomen, dat de preteaching weinig heeft opgeleverd”, zegt hij. “Dat is al sterk argument om scholen te heropenen. Bovendien zit je met het sociale aspect om hun vriendjes terug te zien.”

In de vijftien kleuterscholen van de katholieke koepel Sint-Goedele is deze week iets meer dan de helft (54 procent) van de kinderen aanwezig. Volgens Vandermot varieert dat cijfer in scholen met een hoog aandeel kwetsbare gezinnen, waar minder dan vier op de tien kleuters komen opdagen. In zijn basisscholen is het gros van de leerlingen uit het zesde aanwezig, maar in het eerste en tweede leerjaar minder.

Ook Struys van de Scholengroep Brussel weet via haar directeurs dat verschillende ouders bang zijn om hun kind naar school te sturen als het maximumscenario wordt doorgevoerd. “Zij vrezen dat het onveiliger zal zijn als alle leerlingen elke dag naar school mogen komen”, zegt Struys. Het gaat volgens haar over minder dan een derde van alle ouders.

Die ouders zouden wel nog overtuigd moeten worden om hun kind naar school te sturen als het kan, zegt Struys. “Natuurlijk blijft lesgeven op school anders dan lesgeven op afstand, omwille van het sociaal contact. Onze directies en leerkrachten doen er alles aan om de ouders gerust te stellen en hen te verzekeren dat alle veiligheidsvoorschriften, zoals handen wassen en afstand houden, blijven gelden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, exitstrategie coronacrisis, heropening scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni