Molenbeek bezorgt leerlingen educatieve schriftjes

© PhotoNews
Updated: 14-04-2020 - 18:34

Sinds de sluiting van de scholen op 14 maart trachten de Brusselse leerlingen zich vanop afstand met de leerstof bezig te houden. Volgens Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) voldoet het materiaal dat daarvoor voorzien wordt, niet steeds. “Daarom hebben we besloten om ook zelf educatief materiaal te verspreiden.”

Volgens La Capitale werden vier verschillende schriftjes met oefeningen ontwikkeld door het pedagogisch team van de gemeente. Op sociale media werd vervolgens een video gedeeld met meer uitleg.

“We hebben deze schriftjes ontwikkeld om ouders te helpen die noch leerkracht, noch professor zijn,” klinkt het. “De 35 tot 45 pagina’s die we creëerden, bestaan uit activiteiten die moeten worden uitgevoerd naast het materiaal dat door de scholen zelf wordt aangeboden. Op deze manier hopen we de leerlingen extra te stimuleren, en de ouders verder te ondersteunen.”

Volgens de burgemeester zijn de schriftjes aangepast aan de leeftijd van de studenten. “Er zijn vier mapjes voorzien: één voor de eerste en tweede kleuterklas, één voor de derde kleuterklas en het eerste en tweede jaar van het lager onderwijs, één voor de leerlingen van het derde en vierde jaar van de basisschool, en een laatste mapje voor de leerlingen van het vijfde en zesde studiejaar.”

Nederlandstalig onderwijs ook ondersteund

De schriftjes werden enkel gemaakt voor de leerlingen van de Franstalige gemeentescholen in Sint-Jans-Molenbeek. “We hebben geoordeeld dat de leerlingen van de Nederlandstalige scholen al over voldoende studiemateriaal beschikken,” rechtvaardigt Moureaux die beslissing.

Schepen Jef Van Damme (SP.A) benadrukt wel dat er ook voor de Nederlandstalige scholen initiatieven worden genomen vanuit de gemeente, maar dat het grote verschil met het Franstalig onderwijs is dat er schoolspecifiek gewerkt wordt.

"Communicatie met kinderen en ouders verloopt dus verschillend per school, op maat van de school en de kinderen. Soms gebeurt dat via een digitaal platform, soms via Youtube-filmpjes, soms via Facebook of andere sociale media maar in de meeste gevallen via een combinatie van deze kanalen. Ook de verdeling van educatieve bundels hoort daar bij.

"Vanaf volgende week verdelen we ook laptops aan de kinderen die er thuis geen hebben. Er is dus geen sprake van discriminatie of een voorkeursbehandeling, dit gaat om een bewuste keuze in overleg met de directies en in het belang van onze leerlingen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?