Mondmaskerplicht versoepeld in Waalse scholen, in Brussel blijft masker gehandhaafd

© PhotoNews

De regels voor het dragen van een mondmasker in het Franstalig onderwijs worden versoepeld in Wallonië. In Brussel blijft het mondmasker echter gehandhaafd. Dat blijkt dinsdag na overleg tussen minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap, Caroline Désir, en het onderwijsveld.

Dat de aanpak verschilt, komt doordat de vaccinatiegraad in Brussel lager is dan in Wallonië, en ligt ook aan het feit dat het aantal besmettingen in de hoofdstad een pak hoger is dan in het zuiden van het land. Tachtig procent van de Walen ouder dan 18 heeft al een eerste dosis van het vaccin gekregen. In Brussel is dat slechts 63 procent. De kloof wordt nog groter voor 12-17-jarigen, met 53 procent die een eerste prik kregen in Wallonië, vergeleken met slechts 20 procent in Brussel.

Ook de epidemiologische situatie is niet dezelfde: het Brussels Gewest telt 451 gevallen per 100.000 inwoners, tegen een incidentie van 160 infecties per 100.000 inwoners in Wallonië, benadrukt minister Désir in een persbericht. Daarom is besloten om andere regels te hanteren voor het dragen van het masker.

Verplicht in Brussel

Concreet komt dat er op neer dat leerlingen in het basisonderwijs nooit verplicht zijn om een masker te dragen, of ze nu in Brussel of in Wallonië naar school gaan. Voor het onderwijspersoneel in Waalse scholen wordt er versoepeld: het masker moet alleen binnen worden gedragen tijdens elk contact dat plaatsvindt, wanneer ze in beweging zijn of buiten het klaslokaal. Het gaat om dezelfde regels als in de horeca.

In Brussel blijft het masker binnen verplicht voor volwassenen tijdens elk contact met zowel volwassenen als met kinderen in het lager onderwijs. In het kleuteronderwijs moet het masker alleen worden gedragen bij contact tussen volwassenen.

In het secundair onderwijs zullen leerlingen en docenten in Wallonië het masker mogen afzetten als ze eenmaal zitten. In Brussel daarentegen blijft het mondmasker binnen verplicht voor alle volwassenen en leerlingen, tijdens elk contact, ook in de klas.

Luchtkwaliteit meten

Zowel in Brussel als Wallonië moet speciale aandacht worden besteed aan de ventilatie van de gebouwen. De minister van Onderwijs beveelt aan om een risicoanalyse aan te vragen bij het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPPT) of, bij gebrek daaraan, bij de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Deze instanties kunnen de luchtkwaliteit in scholen meten en zo nodig strengere ventilatieprotocollen voorstellen.

Bovenstaande beslissingen werden genomen na een ontmoeting tussen minister Caroline Désir, haar collega's van andere gemeenschappen en gezondheidsexperts op maandag, en een ontmoeting met onderwijsveld op dinsdag. Ze gelden tot eind september en worden voor deze deadline geëvalueerd, verzekert de minister in haar persbericht. De evolutie van de vaccinatiegraad zal cruciaal zijn voor deze beoordeling, waarschuwt ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?