Waar zijn de mondmaskers in de horeca? 'Zonder controles volgen mensen regels niet'

1757 HORECA Menderez 1757 HORECA Menderez
© Ivan Put
| Horecapersoneel moet in de regel nog altijd een mondmasker dragen.
© Ivan Put
| Horecapersoneel moet in de regel nog altijd een mondmasker dragen.

Een mondmasker is nog altijd verplicht voor horecapersoneel, maar bij meer en meer obers hangt het masker nu al onder de kin. Dat merkt een BRUZZ-lezer op. De politiezones bevestigen dat ze niet actief controleren in horecazaken. “We rekenen op hun verantwoordelijkheid”, klinkt het. Ondertussen blijven de Brusselse besmettingen stijgen.

Een mondmasker onder de kin, rond de arm of helemaal afwezig. Een lezer vraagt aan BRUZZ of het horecapersoneel eigenlijk nog gecontroleerd wordt op hun mondmaskerplicht. Volgens de federale coronaregels zijn de maskers nog altijd verplicht voor al het personeel in cafés en restaurants. Klanten moeten ook een masker dragen als zij zich verplaatsen in de zaak.

“Wij gaan niet in elk restaurant binnen om daarop te controleren. We rekenen op het gezond verstand van de mensen. Het is nooit de bedoeling geweest om een jacht te houden”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. In de politiezone zijn nog geen meldingen binnengekomen over horecazaken waar het fout zou lopen.

Hetzelfde antwoord komt uit de politiezone Brussel-West, bevoegd voor de gemeenten Molenbeek, Jette, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg. “Het is de verantwoordelijkheid van de restaurants om zich aan de regels te houden”, zegt de woordvoerder.

In de zone Montgomery, rond de gemeenten Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe, zijn er “momenteel” geen actieve controles. “We hebben er op dit moment ook geen klachten over gekregen”, aldus de communicatiedienst.

Regels herhalen

“Ik vind dat de politiediensten dit meer zouden mogen controleren, want zelfs met meer vaccinaties blijft het aantal besmettingen hoog”, zegt Fabien Hermans, vice-voorzitter van Horeca Brussel. “Wij hebben deze week maandag alle Brusselse restaurants herinnerd aan de coronaregels, want wij merken inderdaad dat ze zich niet meer allemaal aan de regels houden.”

Hermans spreekt wel over een minderheid. “De meerderheid van de restaurants respecteert de regels heel goed”, benadrukt hij. “Het gaat meestal over één of twee personeelsleden die het masker niet goed dragen.”

Marc Van Ranst, viroloog en gewoon hoogleraar aan de KU Leuven

Viroloog Marc Van Ranst legt uit dat de mondmaskers nog altijd nuttig zijn, niet het minst in Brussel. “Een derde van alle opnames op intensieve zorg komt nu uit Brussel. Dat is disproportioneel veel. Dan weet je dat het virus in Brussel nog sterk rondwaart”, zegt hij. “Een andere verklaring is dat de vaccinatiegraad in Brussel lager ligt dan in de rest van het land. Op dit moment zijn in het hele land 4 procent van de coronatesten positief. In Brussel is dat 5,2 procent, het hoogste van het land.”

Van Ranst begrijpt dat de Brusselse politiezones genoeg ander werk hebben dan de cafés te controleren, maar zegt dat die controles evengoed door andere instanties kunnen gebeuren. “Het nuchtere feit is – en dat is spijtig – dat mensen de regels niet meer volgen als je hen er niet op controleert of beboet”, zegt de viroloog.

Volgens Van Ranst moet de mondmaskerplicht in de horeca op een bepaald moment wel kunnen vervallen. “Mits er voldoende geventileerd wordt”, zegt hij. Wanneer? “Dat is een politieke vraag.”

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?