Nieuwbouw Nederlandstalige Muziekacademie in Sint-Agatha-Berchem gestart

© Belga
02/12/2022

In de Dr. Charles Leemansstraat hebben Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en burgemeester van Sint-Agatha-Berchem Christian Lamouline (Les Engagés) vrijdag de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw van de Nederlandstalige Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord. De nieuwe vestiging moet een oplossing bieden aan het tekort aan lokalen waarmee de academie momenteel kampt.

De Muziekacademie heeft vandaag meer dan 800 leerlingen. Ze verspreidt zich over meerdere gebouwen en plaatsen, maar heeft toch een tekort aan lokalen, zeker nu ze de gehuurde lesruimtes in Groot-Bijgaarden moet verlaten. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en bevoegd collegelid Sven Gatz schoten meteen in actie. In november 2020 gingen de eerste gesprekken van start. Het gebouw moet in 2023 klaar zijn.

Het nieuwe gebouw is een passief gebouw dat op een leegstaand terrein naast de bestaande hoofdvestiging van de academie wordt opgetrokken. Het wordt specifiek ingericht voor het lesgeven in Muziek en Woord, maar het zal naast leslokalen ook nog repetitielokalen en multifunctionele ruimten bevatten.

"Niet alleen in het leerplichtonderwijs, maar ook in het deeltijds kunstonderwijs zijn de infrastructuurnoden hoog. In functie van de beschikbare middelen proberen we de komende jaren zo veel mogelijk te investeren", stelt de ministers Gatz en Dalle.

Voor de nieuwbouw voor de Muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem trokken de VGC en de Vlaamse overheid 1,7 miljoen euro uit. De gemeente stelt de bouwgrond en 100.000 euro ter beschikking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni