Nieuwe VUB-kotcoach helpt studenten corona-eenzaamheid bestrijden

© PhotoNews
| De VUB-campus in Etterbeek.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een kotcoach aangesteld om studenten die in Brussel op kot zitten te begeleiden. Het plan voor de kotcoach bestond al voor de coronacrisis maar de voorbije weken is de behoefte aan extra ondersteuning voor kotstudenten alleen maar noodzakelijker gebleken, klinkt het bij de universiteit.

"Op kot gaan biedt voor veel jongeren de vrijheid waar ze van dromen," zegt Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB. "Maar alleen wonen, voor zichzelf zorgen, grote stukken leerstof zelfstandig verwerken en nieuwe vrienden maken, loopt lang niet voor iedereen van een leien dakje en zeker niet tijdens een verplichte lockdown zonder kotgenoten, familie en vrienden in de buurt."

Heel wat studenten konden naar huis terugkeren, maar vele anderen bleven ook achter op de VUB-campussen in Jette en Etterbeek. De woonunits daar worden nog niet beschouwd als 'gezinsbubbels', zodat de regels van social distancing er van kracht blijven en het contact met medebewoners erg moeilijk verloopt.

Studenten bij elkaar brengen

"De studenten botsen ook op een reeks praktische problemen waarmee de kotcoach hen zeker kan helpen," klinkt het verder. De eerste kotcoach wordt Jelle Tierens, die eerder onder meer leerkracht was in een kleuterschool in Sint-Jans-Molenbeek. "Hoe leef je samen op kot, terwijl niet iedereen de maatregelen gelijkaardig toepast? Hoe kom ik als kotstudent aan een mondmasker? Ook na de coronacrisis zal Jelle binnen- en buitenlandse studenten dichter bij elkaar brengen, events organiseren en klaarstaan voor een goed gesprek. In eerste instantie is de kotcoach er voor de VUB-kotstudenten, maar alle geïnteresseerde studenten zijn welkom om deel te nemen aan de activiteiten."

De kotcoach is bereikbaar via telefoon, e-mail en Facebook. "Ik wil in eerste instantie een informatiekanaal zijn om de reeds bestaande informatie betreffende studentenleven tot bij de kotstudenten te krijgen," zegt Jelle Tierens. "Verder een luisterend oor zijn voor de behoefte van kotstudenten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?