Caroline Pauwels herverkozen als VUB-rector

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 5 mei 2020
Updated: 05-05-2020 - 18:42

Huidig rector van de VUB Caroline Pauwels mag volgend academiejaar beginnen aan haar tweede en laatste termijn als rector. De resultaten van de rectorverkiezingen werden vandaag bekendgemaakt. De 55-jarige Pauwels was de enige kandidaat voor de functie en haalde het met 91 procent van de stemmen.

De rectorverkiezingen aan de VUB vonden plaats van 20 april tot 4 mei. Professoren en personeelsleden van de universiteit en het UZ en studenten konden in die periode elektronisch stemmen, maar veel keuze hadden zij niet. Kandidaten konden zich melden tot 27 februari, maar dat deed alleen huidig VUB-rector Caroline Pauwels.

In totaal hebben bijna 7.000 mensen hun stem uitgebracht, waarvan 91 procent voor een vernieuwing van Pauwels mandaat heeft gestemd. "Men zou kunnen zeggen dat het als enige kandidaat misschien gemakkelijker is, maar de score en de quota waren een echte zorg", zei Pauwels na de bekendmaking van het verkiezingsresultaat. "Dat zoveel mensen zich hebben uitgesproken is een mooi geschenk.”

'Geen walk in the park'

Haar huidig mandaat loopt eind dit academiejaar af. Pauwels heeft nu bijna vier jaar rectoraat achter de rug. “Je kan het rectoraat bezwaarlijk als een walk in the park categoriseren”, zei Pauwels in een terugblik op die periode, “wanneer je tijdens de eerste rectorverkiezingen te maken krijgt met de aanslagen in Maalbeek en Zaventem, enkele weken na je aantreden een eerste bommelding ondergaat en de hele campus moet evacueren en in het eerste jaar moet zien dat een gastdocent op een onrechtvaardige manier in een Iraanse cel belandt.”

Bovendien kreeg ze tijdens haar rectoraat nog een zware klap te verwerken, toen er maag- en slokdarmkanker werd vastgesteld. En dan waren er natuurlijk nog de coronacrisis en de lockdown, waar ook de VUB niet gevrijwaard van is gebleven.

Crisis

“Net vandaag in de crisis wordt scherpgesteld wat de universiteit, de wetenschap en de studenten kunnen betekenen voor de toekomst, die zich als een groot vraagteken aftekent tegen de horizon”, aldus de herverkozen rector.

“We vertoeven al een aantal weken in een andere wereld. Die gebeurtenissen hebben een impact, maar hebben mij ook gesterkt in de wetenschap wat de VUB moet doen, waar wij voor moeten staan. De VUB moet staan voor gelijkwaardigheid, voor een vrije en onafgebroken zoektocht naar de waarheid”, aldus Pauwels nog. “Die tocht gaat van duisternis naar licht, gedreven door de liefde voor de planeet en het diverse leven op die planeet.”

Vanaf september kan ze aan haar tweede en laatste vierjarig mandaat beginnen, want een mandaat is slechts een keer hernieuwbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?