Nog geen akkoord over opvang in scholen vanaf 15 mei

© PhotoNews
| Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA)

Maandagnamiddag heeft de onderwijswereld onder leiding van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) de koppen weer bij mekaar gestoken om de exit uit de lockdown in het Vlaamse onderwijs verder voor te bereiden. Eén van de heikele punten voor de komende weken blijft de organisatie van de opvang van de leerlingen, want het laat zich aanzien dat na 15 mei steeds meer kinderen weer naar school zullen komen en zullen moeten opgevangen worden.

"Er zijn bij de schoolteams nog altijd vragen bij de haalbaarheid en de veiligheid van de heropstart", zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van COV, de christelijke vakbond voor het basisonderwijs. Zo moeten de draaiboeken nog verder verfijnd worden, in overleg met de expertengroep GEES.

"Het is goed dat er daarom dinsdagavond of woensdagochtend een nieuwe versie van de draaiboeken gepubliceerd zal worden, na afstemming met de GEES. Daarin ook de vragen over de specifieke situatie van het buitengewoon onderwijs, de doorgedreven zorgnoden en het bijhorende busvervoer", aldus Coopman.

Opvang

Het COV is tevreden dat de vragen nauwkeurig worden opgevolgd. Systematisch overleg blijft ook de komende periode vereist, vindt de vakbond. Belangrijk is ook dat er later deze week zal nagedacht worden over een haalbare regeling voor de opvang van de kinderen die nog niet terug naar school kunnen, maar ook thuis niet meer kunnen opgevangen worden.

"Scholen moeten te veel taken samen organiseren. Dat is niet haalbaar. Ook andere oplossingen zijn nodig", zegt Coopman.

Het COV kaartte ook de toenemende kosten voor scholen en personeelsleden aan. De minister onderzoekt een financiële compensatie voor de extra kosten die scholen tot nu toe moesten doen, zoals de aankoop van beschermings- en ICT-materiaal.

Vrijdag trekt minister Weyts naar de Vlaamse regering met een concreet voorstel over een uitbreiding van de zomerscholen. Het blijft wel vrijwillig voor leerlingen en leerkrachten. Het COV vindt het belangrijk dat dit initiatief op een gestructureerde manier kan versterkt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?