L'Institut des Dames de Marie in Sint-Lambrechts-Woluwe

| L'Institut des Dames de Marie in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Nog zeker tot eind september mondmaskers in Brusselse klassen

Eva Christiaens
© BRUZZ
17/08/2021
Updated: 17/08/2021 16.40u

De Vlaamse regering versoepelt de mondmaskerplicht op school, behalve op plaatsen met veel besmettingen. Dat maakte onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) dinsdag bekend. Omwille van de lagere vaccinatiegraad in Brussel blijven de maskers hier nog zeker tot eind september verplicht in de klas.

In Vlaanderen zijn mondmaskers vanaf 1 september niet meer verplicht in de klas, zowel in het lager onderwijs als in het secundair onderwijs. Op secundaire scholen moet er voor activiteiten buiten de klas wel rekening gehouden worden met de algemene regels in de maatschappij. Op plaatsen waar geen afstand gehouden kan worden, bijvoorbeeld op sommige speelplaatsen, blijft het mondmasker dan nodig.

Er is een belangrijke uitzondering: als de lokale coronacijfers omhoog schieten, kan het mondmasker weer verplicht worden in de klas. Tijdens het onderwijsoverleg is alvast afgesproken dat dat de hele maand september zo blijft in het Brussels gewest. Dat wil zeggen dat alle leerlingen - vanaf het vijfde leerjaar in het lager onderwijs - een mondmasker moeten blijven dragen tijdens de lessen.

"We gaan de maatregelen eind september evalueren. Uiteraard hoopt iedereen dat we daarna verder kunnen versoepelen", zegt woordvoerder Michaël Devoldere van Vlaams onderwijsminister Weyts. "Veel zal afhangen van de verdere vaccinatiecampagne in het Brussels gewest."

De Brusselse gezondheidsinspectie wil vanaf september inzetten op vaccinaties op school, samen met de CLB's. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is voorstander van dat idee.

Ventileren

De Vlaamse regel geldt enkel voor de Nederlandstalige scholen in Brussel. Ook in het Franstalig onderwijs is beslist dat de mondmaskers verplicht blijven voor leerlingen en leerkrachten in de secundaire scholen. In de Franstalige lagere scholen geldt die regel niet. Dat was vorig schooljaar ook niet het geval.

Daarnaast benadrukt Vlaams minister Weyts het belang van ventilatie in de klas. De preventieadviseur van de school kan beslissen om "in lokalen waar dat nodig is, een CO2-meter of desgevallend zelfs mondmaskerplicht" op te leggen, valt te lezen in het persbericht.

De richtlijn blijft nog altijd om zoveel mogelijk les te geven in de open lucht. Er is geen sprake meer van afstandsonderwijs: alle leerlingen mogen voltijds naar school komen. Mochten er toch meer besmettingen voorkomen in of rond de school, dan kan de lokale crisiscel van de gemeente bijkomende maatregelen treffen. Een veertiendaagse mondmaskerplicht, verplichte testen of een quarantaine voor klasgroepen zijn dan mogelijk.

De GO! Scholengroep Brussel zegt de beslissing te begrijpen. "Wij hadden natuurlijk liever gehad dat ook onze leerlingen zonder mondmaskers naar school konden gaan, maar we begrijpen dat het toch nog moet, enerzijds door de toenemende besmettingen en anderzijds de lagere vaccinatiegraad", zegt woordvoerster Karin Struys aan BRUZZ. "Het is een politieke beslissing en wij kunnen niet anders dan die te volgen. Wij stellen uiteraard de veiligheid van onze leerlingen en leerkrachten voorop."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , mondmaskers Brussels Gewest , secundair onderwijs , basisonderwijs , onderwijsminister Ben Weyts , brusselse scholen , mondmasker leerlingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni