Nu ook Boekpakket voor baby's en peuters in Brussel

© Kabinet-Gatz

Het Boekstart-programma waarbij ouders van baby's een educatief boekenpakket krijgen is klaar voor zijn uitrol in Brussel. De Vlaamse Gemeenschapscommissie zal het project mee financieren. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD) bekendgemaakt.

Het doel van het Boekstart-programma is ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen op zeer jonge leeftijd al in contact brengen met leesplezier. Eind 2017 besliste Gatz om het project over heel Vlaanderen en Brussel aan te bieden.

De ouders die zich inschrijven in het cultureel educatief project krijgen een eerste pakket met daarin een knisperboek. Dat is een brochure over voorlezen en informatie over de lokale bibliotheek op het moment dat hun baby zes maanden oud is. Eenmaal het kindje vijftien maanden oud is, krijgen de ouders een uitnodiging om in de plaatselijke bibliotheek een peutertas op te halen met twee boeken en een brochure vol tips.

9 Brusselse gemeenten

In Vlaanderen tekenden al 204 Boekstart-gemeenten in op het project en ook in Brussel is de interesse merkbaar.

"Kersverse ouders kunnen in Jette, Evere, Laken, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Elsene, Oudergem, Sint-Joost-ten-Node, en Sint-Jans-Molenbeek een boekenpakket voor hun baby of peuter afhalen. Samen met de Brusselse bibliotheken hopen we de goesting om te lezen reeds op jonge leeftijd te stimuleren", zegt Brussels minister en VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A).

Boekstart is een co-financieringsmodel, waarbij de Vlaamse overheid voorziet in de middelen voor de pakketten en de gemeente de peutertassen financiert. Dankzij de financiële inbreng van de VGC wordt die kostprijs voor de Brusselse gemeenten gehalveerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?