Opnieuw meer Brusselse kinderen in Vlaamse scholen

© PhotoNews

Het aantal Brusselse leerlingen dat naar school gaat in het Nederlandstalig onderwijs buiten het Brussels Gewest blijft stijgen. Vorig schooljaar ging het om 6.235 leerlingen. In het schooljaar 2014-2015 waren dat nog 5.000 leerlingen.

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) vroeg de cijfers op bij Sven Gatz (Open VLD), die binnen het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd is voor onderwijs. Het aantal kinderen dat in Brussel woont, maar schoolloopt in het Vlaams Gewest is de voorbije vijf schooljaren jaar na jaar gestegen.

In het schooljaar 2014-2015 ging het nog om 5.052 leerlingen uit het lager en secundair onderwijs. Vorig schooljaar waren dat er al 6.235. "De capaciteitsdruk op het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Gewest is hier een oorzaak", lichtte Gatz toe in zijn antwoord. De grootste stijging van het aantal Brusselse kinderen die schoollopen in Vlaanderen wordt vastgesteld in Anderlecht, Molenbeek, Schaarbeek, en Laken.

'Blijven investeren in Brussel'

"Ook vandaag wordt aangegeven dat indien de Vlaamse Gemeenschap niet meer investeert in de capaciteit in het Brussels Gewest, de overloop van kinderen die een school zoeken alleen maar zal toenemen", zei Gatz nog. Dat vindt ook Bianca Debaets.

In de omgekeerde richting is ook het aantal kinderen dat in Vlaanderen woont, maar naar school gaat in Brussel vorig schooljaar gestegen. De jaren ervoor daalde dat aantal nochtans. In 2018-2019 gingen er 8.284 leerlingen uit Vlaanderen naar school in Brussel. Daarvan kwam 73 procent uit een van de 19 randgemeenten. "De toename van de capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs, nu ook in het secundair onderwijs, zal hier waarschijnlijk een oorzaak zijn", aldus Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?