Campus Elsene Vrije Universiteit Brussel (VUB)
© PhotoNews | Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)

Recordaantal inschrijvingen aan de VUB

ADD
© BRUZZ - Belga
11/02/2020
Updated: 11/02/2020 18.05u

Nog nooit telde de VUB meer nieuwe inschrijvingen dan dit academiejaar. 11 procent meer tegenover vorig jaar, dat ook al een recordjaar was, en zelfs 22 procent meer zogenaamde generatiestudenten. Ook de andere Vlaamse hogescholen en universiteiten trekken over het algemeen fors meer studenten aan.

Het Nederlandstalig hoger onderwijs doet het goed: er zijn dit academiejaar 259.017 inschrijvingen geteld voor de basisopleidingen en schakelprogramma's in Vlaamse en Brusselse (Nederlandstalige) hogescholen en universiteiten. Dat zijn er bijna 8 procent meer dan vorig academiejaar.

Het aantal studenten dat zich dit jaar voor de eerste keer inschreef in het hoger onderwijs is 55.145, wat eveneens 5.834 personen of bijna 12 procent meer betekent, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

'Brussel populair'

Ook de VUB noteert een sterke groei van het aantal inschrijvingen, tot in totaal 13.664 studenten. Dat is een stijging van 11,37 procent tegenover vorig jaar.

"En het loopt zelfs op tot bijna 22 procent meer als men kijkt naar generatiestudenten (studenten die zich voor het eerst inschrijven met een diplomacontract voor een professioneel of academisch gerichte bachelor, red.)," weet woordvoerder Sicco Wittermans van de Brusselse universiteit.

De VUB is zo de sterkst groeiende Nederlandstalige universiteit. De andere instellingen groeien of krimpen licht. De stijging bij de VUB is het sterkst bij de bachelors Revalidatie en Kinesitherapie, Rechten, Criminologie, Psychologie en Industriële Wetenschappen. Ook schreven studenten zich veel meer in voor Engelstalige bachelors.

Hoewel er geen recent onderzoek bestaat over de redenen voor deze opmerkelijke stijging aan de VUB, schrijft Wittermans het deels toe aan de toenemende populariteit van de hoofdstad, alsook "het niveau van de universiteit".

Democratisering

De stijging bij hogescholen is volgens minister Weyts vooral het gevolg van een herstructurering in het hoger onderwijslandschap. Zo zijn nu bijna alle graduaatsopleidingen van het hoger beroepsonderwijs (HBO5) overgedragen aan de hogescholen.

Vroeger kon je deze opleidingen volgen in een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO), maar sinds dit academiejaar zijn ze een volwaardig onderdeel van het hoger onderwijs. Dat betekent ook dat studenten in deze opleidingen in aanmerking komen voor een studietoelage en toegang krijgen tot de studentenvoorzieningen van de hogescholen. De aanpassing heeft geen gevolgen voor universiteiten.

"Vroeger waren er maar twee toegangspoorten tot het hoger onderwijs: de professionele bachelors en de academische bachelors. Met de graduaatsopleidingen is er sinds dit jaar een derde toegangspoort bijgekomen. Zo verruimen en versterken we het aanbod voor onze jongeren en geven we een vervolg aan de democratisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen," zegt minister van Onderwijs Weyts in een persbericht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Onderwijs, VUB, inschrijving, studeren in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni