VUB deelt gelijktijdig vijf eredoctoraten uit

© PhotoNews

Burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH), wetenschapspopularisator Ann Druyan, kunstenaar William Kentridge krijgen als individu een eredoctoraat, terwijl de vrienden Koenraad Tinel en Simon Gronowski en wetenschappers Antoni Ribas en Thierry Boon als duo een eredoctoraat ontvangen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Pierre Kompany is behalve papa van topvoetballer Vincent Kompany, bovenal de eerste zwarte burgemeester van ons land en het bewijs dat België erin slaagt om stilaan zijn koloniale verleden achter zich te laten. De CDH-politicus kondigde zelf al aan dat hij tot eredoctor benoemd zal worden.

Docu en film

Ann Druyan is een Amerikaans producent van programma's over kosmologie en wetenschapspopularisering. Haar geesteskind is "Cosmos", een docuserie over het heelal die wereldwijd werd uitgezonden op National Geographic. Op 9 maart lanceert ze haar nieuwe reeks "Cosmos: Possible Worlds".

William Kentridge is een filmmaker, tekenaar en beeldhouwer. Nadat hij in 1955 geboren was in Johannesburg, werd hij al snel geconfronteerd met de apartheid in Zuid-Afrika, want zijn vader trad op als advocaat van Nelson Mandela.

Koenraad Tinel en Simon Gronowski brengen een uniek en hoopgevend vriendschapsverhaal. Gronowski kon tijdens de oorlog ontsnappen uit de treinwagon die hem als elfjarige naar het vernietigingskamp in Auschwitz zou brengen, terwijl Tinel net opgroeide in een Vlaams gezin met sympathie voor de SS.

Ten slotte zijn er Antoni Ribas en Thierry Boon, twee wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie, een baanbrekende aanpak van kanker.

De VUB palmt op 18 maart De Koninklijke Muntschouwburg in om ter ere van haar vijftigste verjaardag in één keer de vijf eredoctoraten uit te reiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?