VUB reikt eredoctoraat uit aan Yuval Noah Harari

© PhotoNews

De Israëlische historicus en auteur Yuval Noah Harari krijgt van de VUB een eredoctoraat. De Brusselse universiteit looft hem "voor zijn jarenlange werk over de geschiedenis en toekomst van de mensheid, en zijn kritisch denken over technologische evoluties".

Volgens de VUB is de 43-jarige Harari "een van de meest toonaangevende denkers van de 21ste eeuw". De Israëliër is de auteur van de bestsellers "Sapiens", "Homo Deus" en "21 lessen voor de 21ste eeuw".

Harari, als professor verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, spitste zich in zijn onderzoek aanvankelijk toe op de wereldgeschiedenis, met onderwerpen als de relatie tussen geschiedenis en biologie, of de verschillen tussen de homo sapiens en andere dieren. Vandaag focust Harari zich sterk op de toekomst van de mensheid in de 21ste eeuw en de rol die technologie daar in zal spelen.

Dat Harari als historicus diepgaand en vanuit diverse perspectieven over de toekomst nadenkt, maakt hem volgens de VUB tot "een ideale gids voor de jongste generatie studenten". "Harari is bezorgd over het gevaar van de toenemende ongelijkheid als we toelaten dat grote technologische spelers alle aspecten overnemen van ons dagelijkse leven", zegt rector Caroline Pauwels.

"Enkel goed geïnformeerde en kritische burgers hebben de kracht om beleidsmakers ertoe te bewegen om dergelijke evoluties in de juiste richting te laten gaan. In dat opzicht kunnen de inzichten van Harari bijzonder inspirerend zijn voor onze studenten, en relevant zijn voor zowat elke studierichting."

Harari zal zijn eredoctoraat op 27 januari in ontvangst nemen. Die dag houdt hij ook een lezing in de Lotto Arena in Antwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?