Pierre Kompany (CDH), burgemeester van Ganshoren

| Pierre Kompany (CDH), burgemeester van Ganshoren.

Pierre Kompany krijgt eredoctoraat van de VUB

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
25/11/2019

"In maart heb ik de eer om door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) benoemd te worden tot doctor honoris causa." Dat zei burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH) maandagavond in het VRT-programma De Afspraak. Voor zijn zoon Vincent Kompany ziet hij dan weer een toekomst weggelegd als voorzitter van de UEFA of de FIFA.

Een eredoctoraat wordt geleverd aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Volgens Pierre Kompany toont de toekomstige onderscheiding ook iets aan. "Ik krijg dat (eredoctoraat, red.) niet van Franstaligen", zegt hij in De Afspraak. "Mensen kunnen elkaar dus begrijpen en waarderen, zonder noodzakelijk op zoek te gaan naar verschilpunten, maar gewoon, op basis van waarden die ze bij elkaar net appreciëren."

Anderlecht

De burgemeester van Ganshoren, tevens de eerste zwarte burgemeester van het land, zat in de studio van De Afspraak om zijn boek voor te stellen: Van Congo tot Ganshoren, een ongelooflijk leven.

Maar hij kreeg ook vragen over zijn zoon Vincent, bijvoorbeeld of die wel gelukkig is bij Anderlecht, want Phara de Aguirre had de indruk dat Vincent zich de laatste tijd verstopt. "Het is moeilijk om Vincent ongelukkig te maken", antwoordde Pierre Kompany. "Anderlecht zit in zijn hart, en hij wil winnen met jonge spelers. Wanneer ze die niet voor 5 of 10, maar voor 40 miljoen euro verkopen, zoals Ajax, dan kunnen ze een mooie jeugdacacemie uitbouwen."

"Heel Afrika en bijna heel Europa zouden voor Vincent Kompany als voorzitter van de FIFA stemmen."

Pierre Kompany - vader

"Ik denk niet dat hij de politiek in zal gaan, neen. "Maar als ik hem advies zou moeten geven, dan zou ik zeggen dat hij voor de internationale federaties moet gaan. Hij kan België daar verdedigen op het hoogste niveau. Bijvoorbeeld bij de UEFA. Hij kan misschien zelfs voorzitter van de FIFA worden, hij heeft er de capaciteiten voor", vertelde hij eerder ook al aan BRUZZ. "En het is uiteraard zo dat heel Afrika en bijna heel Europa voor hem zal stemmen."

Waarop het gesprek strandde bij de eigen toekomst van vader Kompany, die dus in maart 2020, "de niet eens zo verre toekomst", een eredoctoraat krijgt van de VUB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Ganshoren, Samenleving, Politiek, eredoctoraat, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni