Pierre Kompany stelt biografie voor

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 25 november 2019
Updated: 25-11-2019 - 14:51

In 1975 kwam hij als politiek vluchteling naar België. Vandaag is Pierre Kompany (CDH) de eerste zwarte burgemeester van ons land, terwijl zoon Vincent uitgroeide tot voetbalster. Zijn levensverhaal staat nu beknopt opgetekend in zijn biografie Van Congo tot Ganshoren: een ongelooflijk leven.

Het was Kompany’s parlementaire medewerkster, Isabelle Verlinden Jarbath, die aandrong om een biografie te schrijven. Het was niet de eerste keer dat mensen vroegen om zijn levensverhaal op te tekenen, en deze keer gaf Kompany toe. Al had hij liever een wetenschappelijk boek op zijn naam gehad, zo vertelt hij aan La Capitale.

Pierre Kompany werd in 1947 geboren als oudste zoon van een stamhoofd in Bukavu, Congo. Hij studeert ingenieurswetenschappen in Lubumbashi, waar de studenten in 1969 protesteren tijdens het regime van Mobutu. Wanneer Kompany zijn solidariteit betuigt tijdens een herdenking, belandt hij voor meer dan een jaar in de gevangenis.

Gevlucht dankzij ‘medisch onderzoek’

In 1975 weet Kompany te vluchten naar België, dankzij een bevriende arts die hem bijkomend medisch onderzoek in België voorschrijft. Daar maakt hij zijn ingenieursstudies af en leert Jocelyn kennen, de moeder van zijn drie kinderen.

Zoon Vincent zal uitgroeien tot een nationale voetbalheld, en ook de twee andere behalen sportief succes. Pierre Kompany doet verder uit de doeken hoe hij zijn kinderen begeleidde en steunde. Tot slot beschrijft Kompany zijn politieke carrière, van schepen en parlementslid tot burgemeester van Ganshoren in 2018, als eerste zwarte man in België.

De biografie Van Congo tot Ganshoren: een ongelooflijk leven is uitgegeven door Borgerhoff&Lamberigts en telt zo’n 200 bladzijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?