Rector ad-interim Jan Danckaert kandidaat om Caroline Pauwels op te volgen

© VUB - Saskia Vanderstichele
| Jan Danckaert, vicerector in de ploeg van Caroline Pauwels en nu ook kandidaat-rector

Jan Danckaert heeft zich kandidaat gesteld het ambt van rector aan de VUB. De voorbije twee maanden was hij al actief als rector ad-interim. "Ik ben klaar om de uitdaging aan te gaan."

Eind februari maakte de VUB bekend dat Caroline Pauwels haar taken als rector neerlegt door ziekte. Pauwels lijdt aan maag- en slokdarmkanker. "Een zware ziekte en de uitzonderlijk mooie maar ook veeleisende opdracht als rector vallen in dit stadium van mijn ziekte niet langer te combineren", klonk het toen. Jan Danckaert, vicerector onderwijs- en studentenbeleid onder het rectorschap van Pauwels, volgde haar begin maart op als rector ad-interim.

De professor fysica maakt nu ook bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de rectorverkiezingen. "Ik denk dat ik als vicerector in de ploeg van Caroline Pauwels en als rector ad-interim over voldoende beleidservaring beschik om de uitdaging aan te gaan", zegt Danckaert. "Er zijn twee beleidslijnen: koesteren wat goed is, versterken wat moet."

"Wat de beleidsploeg van Caroline Pauwels heeft uitgezet moeten we consolideren", aldus de huidige rector ad-interim. Het gaat dan bijvoorbeeld om de VUB als urban engaged university. "We zijn als universiteit sterk verbonden met de grootstedelijke, meertalige omgeving die Brussel is. Die positie moeten we consolideren."

'Bruuske overgang'

Danckaert wil ook andere beleidslijnen verderzetten, door bijvoorbeeld schaalvergroting, en door verder in te zetten op partnerschappen, zowel binnen Brussel (met ULB en EhB) als internationaal, onder meer via EUTOPIA. "Wat we doen moeten we goed doen en moet impact hebben."

Intern ziet Danckaert werk in onder meer het welzijnsbeleid, zowel voor het personeel als de studenten. De gevolgen van de covidpandemie worden op dat vlak nog steeds gevoeld. Het gaat om een beleidsdomein waar Danckaert als vicerector ervaring mee heeft. "Het was een bruuske overgang van vicerector naar rector ad-interim, omwille van de plotse aankondiging", zegt Danckaert. "Maar door mijn beleidsdomeinen als vicerector, onderwijs- en studentenbeleid, is die overgang goed verlopen."

Kandidaten hebben nog tot volgende week maandag om hun kandidatuur in te dienen. Op dinsdag 3 mei stelt de VUB de kandidaten voor de rectorverkiezingen officieel voor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?