Reeks beperkte versoepelingen in het onderwijs gaat in

© Bart Dewaele
| 1732 Comeniusschool-17

Vandaag is er een eerste reeks versoepelingen in het onderwijs. Zo zijn buitenschoolse activiteiten van maximaal één dag mogelijk voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs en kunnen aantal kwetsbare groepen weer voltijds naar school.

Op het onderwijsoverleg vorige maand werd beslist dat brede versoepelingen nu nog niet aan de orde zijn, beperkte versoepelingen kunnen wel, zoals de buitenschoolse activiteiten. Die moeten wel veilig verlopen. Zo moet de klasbubbel maximaal gerespecteerd blijven. Ze moeten ook plaatsvinden met eigen vervoer en de leerlingen mogen geen contact hebben met andere mensen.

Daarnaast kunnen kinderen en jongeren van het buitengewoon onderwijs OV3 en OV4 weer voltijds naar school, net zoals de leerlingen van deeltijds beroepsonderwijs.

Een dag per week

Ook in het hoger onderwijs komt er vanaf maandag een versoepeling. Hogescholen en universiteiten mogen 20 procent van hun campuscapaciteit benutten (nu is dat nog 10 procent) en alle studenten krijgen opnieuw de kans om twee halve dagen of één hele dag per week les te volgen op de campus.

Voor brede versoepelingen in het onderwijs is het wachten tot na de paasvakantie. Dan mogen alle leerlingen van het secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school, als de epidemiologische situatie het toelaat. De leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs die geen examens hebben, mogen dat al een week voor de paasvakantie, vanaf maandag 29 maart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?