© Klim Op School Woluwe via Facebook | De leerlingen van basisschool Klim Op krijgen al enkele jaren les in containerklassen.

Renovatie Nederlandstalige basisscholen in Sint-Lambrechts-Woluwe loopt moeizaam

EC
© BRUZZ
08/02/2021

De gemeentelijke basisscholen Klim Op en Prinses Paola in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn al jaren aan renovatie toe. Burgemeester Olivier Maingain (Défi) wacht op financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De VGC wacht dan weer eerst op een plan van de gemeente.

Het was Brussels parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) die vorige week de kwestie aanhaalde bij de VGC. Hij ondervroeg VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) over het uitblijven van een renovatie van de twee Nederlandstalige gemeentescholen.

"In 2013 en nogmaals in 2016 had de gemeente een onderhoud met mijn voorganger, waarbij afgesproken werd dat de gemeente het dossier verder zo concreet als mogelijk zou ontwikkelen en dat de VGC het dossier, indien realiseerbaar en financierbaar, zou ondersteunen en cofinancieren", zo antwoordde Sven Gatz hem afgelopen week in de VGC-commissie Onderwijs en Scholenbouw. "Er werd eveneens afgesproken dat er concrete plannen zouden worden ontwikkeld. (...) Echter, dit werd nooit geconcretiseerd."

"De VGC staat klaar met geld en expertise, maar burgemeester Maingain doet niets."

Gilles Verstraeten (N-VA)

Gilles Verstraeten 2 N-VA installatie Brussels Parlement

Gatz zei dat de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe nog geen openbare aanbesteding heeft uitgeschreven om een architect voor hun renovatie te vinden. De VGC zou die aanbesteding kunnen subsidiëren, zei Gatz. "Tot op vandaag werd er echter geen nieuwe subsidieaanvraagdossier ingediend."

Studiebureau

Volgens Gilles Verstraeten geeft Défi-burgemeester Olivier Maingain niet genoeg om de situatie in de Nederlandstalige scholen. “De sanitaire voorzieningen zijn verouderd en er is schimmel op allerhande plaatsen. (...) De VGC staat klaar met geld en expertise, maar burgemeester Maingain doet niets", zo reageerde hij donderdag in een persbericht. Gatz' partijgenoot en gemeenteraadslid in Woluwe Kurt Deswert (Open VLD) ondervroeg burgemeester Maingain deze week ook al tijdens de gemeenteraadscommissie.

'Wij hebben de VGC in de zomer van 2018 een schets van de plannen bezorgd. Wij hebben daar nooit een antwoord op gekregen'

Olivier Maingain (Défi), burgemeester Sint-Lambrechts-Woluwe

20180108 Olivier Maingain DéFi Partijbureau 28 augustus 2017 1380 920px

"Hier speelt niets communautairs mee, zoals meneer Verstraeten insinueert", zegt burgemeester Maingain aan BRUZZ. "Het gaat om een gebrek aan opvolging door de VGC. Ik ben verbaasd over het antwoord van minister Gatz." Maingain zegt dat hij al sinds 2006 persoonlijk met het dossier bezig is. "Het schepencollege heeft in de zomer van 2018 naar alle betrokken ministers geschreven, met een raming van de kosten en een schets van de plannen. Wij hebben daar nooit een antwoord op gekregen", aldus de burgemeester.

Het liefst wil de gemeente niet enkel de twee basisscholen renoveren, maar ook de Nederlandstalige bibliotheek en het jeugdhuis een plek geven op de vernieuwde site. "Aangezien wij nooit een antwoord hebben gekregen op onze plannen, weet ik nog niet welk deel van die plannen subsidieerbaar is door de VGC en welk deel niet", aldus Maingain. "Er is ons gevraagd om een studiebureau aan te stellen. Maar eens we dat doen, moeten we erelonen betalen. Ik wil dus eerst weten wat de VGC kan subsidiëren alvorens we de studie starten."

'Mismanagement'

'Er is 600.000 euro begroot voor een studie die niet heeft plaatsgevonden'

Kurt Deswert (Open VLD), gemeenteraadslid Sint-Lambrechts-Woluwe

Kurt Deswert, plaats 8 op de lijst van het Brussels Parlement voor Open VLD

Volgens gemeenteraadslid Kurt Deswert had de gemeente die studie wel ingeschreven in de begroting van vorig jaar. "Er is 600.000 euro begroot voor een studie die niet heeft plaatsgevonden", zegt Deswert.

Burgemeester Maingain zegt nu dat enkele architecten van de gemeente de studie dit jaar zullen uitvoeren. "Over twee tot drie maand zullen we ons project voorstellen", belooft Maingain aan BRUZZ. "Ik hoop dat we op basis van dat studiewerk een principeakkoord kunnen afsluiten, zodat we de openbare aanbesteding kunnen starten."

Deswert stelt zich dan weer vragen bij de geplande studie door die interne gemeentedienst. "Die beslissing is nooit langs de gemeenteraad gepasseerd, dus ik ben niet zeker hoe ver ze daarmee staan", zegt het gemeenteraadslid. Net als Gilles Verstraeten spreekt hij over "mismanagement" bij de gemeente. "Ze spelen de bal telkens door naar de VGC. Intussen zie ik een groot verloop bij de leerkrachten van die scholen en groeit het aantal leerlingen niet. De scholen hebben nog geen enkel toekomstperspectief."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Onderwijs, Sven Gatz, Olivier Maingain, renovatie scholen, VGC onderwijs, basisscholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie