1709 school 74

Scholen gaan op 1 september weer open

HD
© Belga - BRUZZ
24/06/2020

"Het recht op leren staat voorop, maar onze scholen gaan pas open na een grondige veiligheidsanalyse en met verschillende scenario's volgens kleurencodes." Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts woensdag gezegd op de persconferentie over het onderwijsplan schooljaar 2020-2021, samen met zijn Franstalige en Duitstalige collega's, Caroline Désir en Harald Mollers.

"Corona zal ook in het nieuwe schooljaar onder ons zijn, maar we hebben toch met de collega's een ambitieus en optimistisch plan uitgewerkt", aldus Weyts. "De maatregelen zullen heel ingrijpend zijn, maar de scholen zullen wel open zijn voor àlle leerlingen, en dat was wat ik wilde bereiken. Het recht op leren staat voorop. We kiezen voor de kinderen. Toch zullen de scholen pas open gaan na een veiligheidsanalyse en we hebben met duidelijke kleurcodes verschillende scenario's klaar, van groen via geel en oranje naar rood."

0p 1 september kan dus het volledige basisonderwijs open gaan: alle scholen en alle leerjaren, vijf dagen per week. Ook in het secundair onderwijs kunnen alle scholen en alle leerjaren open gaan, met in beginsel op woensdag afstandsonderwijs. Ook voor het niet-leerplichtonderwijs vertrekt het plan maximaal van het recht op leren.

Groen - geel - rood

In niveau Groen is het risico op besmetting zo goed als onbestaand, in niveau Geel is het risico laag, in niveau Oranje is het risico matig en in niveau Rood is het risico hoog. Zonder nieuwe escalatie van het virus zouden de scholen op 1 september 2020 starten in niveau Geel. Vanaf niveau Geel maakt elke school een lokale risicoanalyse, op grond waarvan wordt vastgelegd onder welke voorwaarden ze geheel of gedeeltelijk kan functioneren.

Het uitgangspunt van het plan is om in élk scenario het recht op leren maximaal te garanderen. In het basisonderwijs blijven de scholen in elk pandemieniveau 5 dagen per week open voor alle leerjaren. Dankzij voortschrijdend wetenschappelijk inzicht weten we immers dat het risico op verspreiding en kwetsbaarheid pas toeneemt vanaf 12 jaar. De kleuter- en de lagere scholen zullen volgend schooljaar dus niet meer collectief gesloten worden.

Ook in het secundair onderwijs kunnen alle scholen open voor alle leerjaren en alle leerlingen. In niveau Geel worden alle leerjaren vier dagen per week verwacht op school. Een dag per week, in beginsel woensdag, wordt er dan afstandsonderwijs georganiseerd, waarbij de ene leerling bijgespijkerd kan worden en de andere leerlingen meer verdiepende leerstof krijgen.

Veilig en doenbaar

Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, zegt dat er in het plan voor het schooljaar 2020-2021 is "gewerkt aan scenario's waarin élke lerende vanaf september terug naar school kan, op een veilige manier".

Voor Verdyck moet absoluut vermeden worden dat er leerlingen zijn die wekenlang niet naar school kunnen gaan door het coronavirus. Dat is nu het geval voor heel wat leerlingen in het secundair onderwijs maar ook in het buitengewoon onderwijs of OKAN.

Verdyck is blij dat ze deze ambitie hebben kunnen waarmaken. "Dat alle leerlingen terug naar school kunnen, is niet alleen belangrijk omdat de leraar het verschil maakt in het overbrengen van kennis en kunde, maar ook omwille van het leren samenleven dat op school mogelijk gemaakt wordt", zegt ze. Door de uitgewerkte scenario's weten scholen waar ze aan toe zijn, ongeacht of het virus in de positieve of negatieve zin verder evolueert.

"Ze zijn afgestemd met het brede onderwijsveld én met de GEES-exitwerkgroep, we zijn ervan overtuigd dat we op deze manier én veilig én doenbaar vorm kunnen geven aan optimale onderwijskansen voor iedereen." De volgende stap is het opstellen van gedetailleerde draaiboeken voor elke fase waarin antwoorden worden geboden op een aantal praktische vragen, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Brussels onderwijs, contactluw onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni