Ben Weyts (N-VA), viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand, hier in het Vlaams parlement

| Ben Weyts (N-VA), viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, hier in het Vlaams parlement.

Scholen krijgen leraars-specialisten: 250 euro netto in ruil voor expertise

© Belga
24/05/2023

Vanaf 1 september krijgen scholen de mogelijkheid om leerkracht-specialisten aan te duiden. Die zullen zo'n 5.700 euro bruto extra per jaar verdienen. Zo komt er voor het eerst echt loondifferentiatie tussen leerkrachten in het onderwijs.

De Vlaamse regering lanceert nieuwe maatregelen om het leraren­tekort en de dalende onderwijskwaliteit aan te pakken. Dat schrijft De Standaard woensdag. Voor het eerst komt er namelijk een loon­differentiatie tussen leraars met dezelfde anciënniteit en diploma.

Dat gebeurt door de invoering van de leraar-specialist of expertleerkracht. Die leraars krijgen een mandaat binnen de school van minstens drie jaar in ruil voor een specifieke expertise. Vlaams mini­ster van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukt zo twee vliegen in één klap te slaan: "We doorbreken de vlakke loopbaan én we versterken de onderwijskwaliteit."

Extra maandloon

Voor de leerkrachten staat er een aanzienlijke vergoeding tegenover: er komt jaarlijks zo'n 8 procent of 5.600 à 5.700 euro brutoloon bij. De vergoeding komt neer op ongeveer 250 euro netto extra per maand. Voor velen is dat op jaarbasis minstens een extra maandloon. De Vlaamse regering trekt er jaarlijks 30 miljoen euro voor uit.

Opvallend: wat expertise precies is - en wie dus in aanmerking komt - wordt lokaal beslist. "Dat hangt af van specifieke noden", zegt de ­minister. Concreet moet in schoolbesturen en via lokale afspraken met vakbonden vastgelegd worden wie in aanmerking komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni