| Basisschool Mooi-Bos in Sint-Pieters-Woluwe zoekt een leerkracht voor het vierde.

Schooldirecteur over lerarentekort: ‘Corona vraagt nog meer flexibiliteit’

EC
© BRUZZ
12/01/2022

Het vierde leerjaar van basisschool Mooi-Bos in Sint-Pieters-Woluwe zit zonder leerkracht vanaf volgende week. Directeur Tim Scholliers is dringend op zoek naar kandidaten, maar vindt niemand. “Ik spendeer meer tijd aan het uitzoeken van allerlei regeltjes dan aan het uitwerken van een nieuwe pedagogische aanpak of het ondersteunen van mijn team.”

Dat schreef Scholliers in een Facebookbericht en herhaalt hij bij BRUZZ. In basisschool Mooi-Bos zijn momenteel drie leerkrachten afwezig door quarantaine. Daar komt nog een permanente afwezigheid bij vanaf volgende maandag, want dan neemt de leerkracht uit het vierde leerjaar ontslag. Dat ontslag is pas vorige week gemeld.

“Als directie kan je daar weinig aan doen,” zegt Scholliers. “Ik zou iemand kunnen inzetten vanuit een andere positie op de school, zoals zorgleerkrachten, maar dat doe ik liever niet. Zo zet je iedereen op zijn limieten en riskeer je op lange termijn nog meer uitval.” Bovendien vervangen de zorgleerkrachten deze week de drie leerkrachten in quarantaine al. “Dat heeft een effect op alle leerlingen, want de kwaliteit van de zorg gaat achteruit."

Scholliers heeft de vacature al op verschillende jobsites gedeeld en contacteerde 120 mensen die volgens de VDAB een mogelijke match waren. “Daar zat niemand tussen. Ik ben deze week wel gecontacteerd door iemand die de lerarenopleiding in avondonderwijs volgt, maar aangezien zij geen bachelordiploma heeft, mag ik haar niet aannemen. Dat maakt het moeilijk. Ik vind dat de inschatting om iemand aan te werven aan mij moet zijn, niet aan de overheid.”

Flexibiliteit

Nog iets dat de directeur stoort: de ‘promo-prietpraat’ van de onderwijsministers over het wegwerken van het lerarentekort. “Er wordt een berg geld vrijgemaakt om extra uren te creëren, maar die uren zijn vooral in Vlaamse scholen gecreëerd. Het gevolg is dat leerkrachten uit Brusselse scholen vertrekken om daar te gaan werken,” zegt Scholliers. Daarnaast vindt hij het jammer dat zij-instromers, met soms twintig of dertig jaar ervaring in de privésector, maar tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen in hun verloning. “Dan maak je het die mensen erg moeilijk.”

“Ik spendeer meer tijd aan het uitzoeken van allerlei regeltjes die ervoor zorgen dat ik de juiste mensen niet kan aannemen, of zij-instromers die de stap wagen jammer genoeg moet meedelen dat ze een pak minder zullen verdienen, dan aan het eigenlijk uitwerken van een nieuwe pedagogische aanpak of het ondersteunen van mijn team,” schrijft de directeur in zijn bericht.

Op zijn Facebookpost krijgt Scholliers nu veel reactie, maar nog geen kandidaturen. “Ik krijg vooral steunreacties, maar daar ben ik nu weinig mee,” zegt hij. "Het lerarentekort in het Brussels onderwijs is niet nieuw, maar de voorbije twee jaar is er door corona nog veel meer flexibiliteit verwacht. De constante verandering van de regels maakt de job nu heel moeilijk.”

Deze maandag bleek al dat het lerarentekort in Brussel nog is gegroeid sinds september dit jaar. Het tekort is vooral nijpend in het lager onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Onderwijs, lerarentekort, leerkrachten in quarantaine, basisschool mooi-bos

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni