| Het voormalige klooster in de Overvloedstraat (links) dient al een tijdje als tijdelijke opvang voor kinderen van wie het kinderdagverblijf of de school wordt gerenoveerd. Ooit zou hier een Nederlandstalige school moeten openen

Sint-Joost krijgt deze legislatuur geen Nederlands- of tweetalige school

Sara De Sloover
© BRUZZ
28/01/2022

Het plan voor een tweetalige school in Sint-Joost is van de baan, heeft burgemeester Kir (onafhankelijke) woensdagavond op de gemeenteraad gezegd. Ook een volledig Nederlandstalige school komt er deze legislatuur niet meer, laat Vlaamse schepen Lydia Desloover (Vooruit) aan BRUZZ weten.

Vorige legislatuur beloofde Emir Kir - die begin 2020 uit de PS werd gezet - nog een tweede Nederlandstalige basisschool naast Sint-Joost-aan-Zee, dat elk jaar leerlingen moet weigeren. Maar die school, opgenomen in het meerderheidsakkoord, kwam er niet. In 2018 gooide hij het daarom over een andere boeg: het gemeentebestuur voorzag deze keer een tweetalige Frans- en Nederlandstalige basisschool.

Schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Lydia Desloover (Vooruit) beloofde tegen het eind van haar ambstermijn "een Nederlandstalige school waarin meertaligheid centraal zal staan". Later werd dat ook bij haar ondubbelzinnig een tweetalige school, in het voormalige klooster in de Overvloedstraat, al lagen timing, budget en pedagogisch project daarbij nog niet vast.

Raadslid Frédéric Roekens (Ecolo-Groen) informeerde woensdagavond op de gemeenteraad naar de stand van zaken rond die school. Dat plan is afgelast, liet de burgemeester weten, omdat er geen model of financiering voor een tweetalige school is.

Schepen Desloover bevestigt dat. "Jammer genoeg geeft de Vlaamse Gemeenschap geen subdidies voor een meertalige school."

"De Franstalige crèche heeft tijdelijk onderdak nodig in het gebouw dat ik op het oog had voor de Nederlandstalige school. Moet ik zeggen dat die kindjes er niet in mogen?"

Lydia Desloover (Vooruit), Vlaamse schepen Sint-Joost-ten-Node

Lydia Desloover-Dujardin, kandidaat federale kamer voor SP.A

De schepen wil nog steeds een extra Nederlandstalige school, maar zegt nog altijd bezig te zijn met de subsidieaanvraag. Bovendien is er nog geen onmiddellijke ruimte voor die school. "Ik ben mij absoluut bewust van de noodzaak, en over een paar weken zal er wellicht meer duidelijkheid zijn. Ik doe alles binnen mijn mogelijkheden om die aanvraag in te kunnen dienen. Het voormalige klooster in de Overvloedstraat heb ik op het oog als locatie."

"Maar de kindjes van de Nederlandstalige crèche Joost-en-Fien en de kleuters van Sint-Joost-aan Zee hebben daar langer dan voorzien gezeten, in afwachting van de renovatie van hun gebouw. Iedereen heeft ruimte nodig. Er opent binnenkort een consultatiebureau van Kind & Gezin en er zit sinds december ook een inloopteamwerking van Wiegwijs, een initiatief dat preventieve gezinsondersteuning biedt aan ouders van jonge kinderen op het vlak van gezondheid, zorg en opvoeding."

Geen containerklassen

"Nu is het ook de beurt aan de kinderen van de Franstalige crèche Reine Élisabeth, het oudste kinderdagverblijf van ons land waarvan de gebouwen dringend aan renovatie toe zijn. Moet ik zeggen dat die kindjes er niet in mogen? En ook de kinderen van de Franstalige basisschool Nouvelle École zullen er tijdelijk onderdak moeten krijgen. Containerklassen zijn evenmin een oplossing: als jij mij in Sint-Joost een terrein vindt om containers op te zetten, kan ik bij wijze van spreken morgen beginnen."

Deze legislatuur nog een Nederlandstalige school openen is onmogelijk, zegt Desloover. "Maar de subsidieaanvraag zal wel ingediend worden."

Roekens betreurt dat Sint-Joost nog altijd geen tweede Nederlandstalige school heeft, ondanks de aanhoudende grote vraag. "Er is al zolang een tekort. Intussen zie ik in de buurgemeenten Schaarbeek en Brussel-Stad dat ze wat Nederlandstalig onderwijs betreft wél langzaam hun achterstand aan het inhalen zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Onderwijs , Jongeren , Lydia Desloover , Frédéric Roekens , Emir Kir , nederlandstalige school , meertalig onderwijs , meertaligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni