SP.A behoudt schepenpost onder Emir Kir in Sint-Joost

Lydia Desloover, plaats 4 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node Lydia Desloover, plaats 4 op de Lijst van de Burgemeester in Sint-Joost-ten-Node
© SP.A
| Lydia Desloover blijft als SP.A-schepen aan in Sint-Joost (archiefbeeld)
© SP.A
| Lydia Desloover blijft als SP.A-schepen aan in Sint-Joost (archiefbeeld)
Updated: 30-01-2020 - 15:03

Lydia Desloover (SP.A) blijft aan als Vlaamse schepen onder Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost die onlangs uit de PS werd gezet. Dat meldt de partij donderdag aan BRUZZ. Ze belooft ook tegen het einde van Desloovers ambtstermijn een Nederlandstalige school "waarin meertaligheid centraal zal staan".

Het duurde bijna twee weken vooraleer de Vlaamse socialisten de knoop doorhakten over hun al dan niet verdere deelname aan het gemeentebestuur in Sint-Joost. Burgemeester Emir Kir was half januari uit de PS gezet, en coalitiepartner CDH (zonder schepenpost) besliste daarop uit de meerderheid te stappen. Directe aanleiding voor het uitzetten van Kir was het bezoek van twee uiterst rechtse Turkse burgemeesters, maar Kirs connecties waren de partij al langer een doorn in het oog.

Nu is de kogel door de kerk. "De SP.A heeft beslist om deel te blijven uitmaken van de meerderheid in Sint-Joost", meldt Brussels SP.A-voorzitster Elke Roex. "Dit om de bestuurbaarheid van de gemeente te blijven verzekeren maar vooral om de Nederlandstaligen in Sint-Joost te vertegenwoordigen en te verdedigen."

Niet meer 'Liste du Bourgmestre'

Schepen Lydia Desloover blijft daarom deel uitmaken van de meerderheid, net als haar collega-schepenen, zij het onder een SP.A-label. "Zij wil zorgen voor een verdere uitbouw van kwalitatieve Nederlandstalige opvang, onderwijs en naschoolse activiteiten", klinkt het. Desloover is net als de afgelopen weken zelf niet bereikbaar voor commentaar.

De SP.A belooft in haar communiqué ook de opstart van een nieuwe Nederlandstalige school in Sint-Joost, tegen het einde van Desloovers legislatuur, "waarin meertaligheid centraal zal staan".

De overige schepenen hebben voortaan expliciet een PS-label achter hun naam staan, tegenover een LB (Liste du Bourgmestre) bij Kir. Wellicht trekt de PS bij de verkiezingen van 2024 dus apart naar de kiezer, en komt Kir op met een eigen lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?