| Vlaamse schepen Lydia Desloover (SP.A) uit Sint-Joost, en de voortaan onafhankelijke burgemeester Emir Kir (archiefbeeld)

SP.A overlegt over toekomst coalitie met Kir in Sint-Joost

SDS
© BRUZZ
22/01/2020

De Brusselse SP.A vergadert woensdagavond over de toekomst van de coalitie in Sint-Joost, zegt voorzitster Elke Roex aan BRUZZ. De hamvraag is of Vlaamse schepen Lydia Desloover (SP.A) in het gemeentebestuur blijft, nu burgemeester Emir Kir door de PS uit de partij is gezet.

Kir werd afgelopen weekend door de PS-tuchtraad uit de partij gezet, wegens de ontvangst van twee uiterst rechtse Turkse burgemeesters op het stadhuis, na eerdere meningsverschillen en schandaaltjes blijkbaar de druppel te veel voor de Franstalige socialisten. Maar de burgemeester gaat gewoon door als onafhankelijke, liet hij de voorbije dagen weten, en kreeg ook meteen de steun van de PS-militanten in zijn gemeenteraad.

De PS heeft in Sint-Joost al decennialang een absolute meerderheid, en heeft andere partijen mathematisch niet nodig. Toch ging de partij eind 2018 in zee met het CDH en de SP.A. Nieuwkomer Lydia Desloover werd van de eerste opvolgersplaats geplukt om Vlaamse schepen te worden.

Toen afgelopen weekend bekendraakte dat Kir uit de partij wordt gezet, liet de SP.A weten een verduidelijking van de situatie af te wachten. De lokale afdeling wilde onder meer weten of Kir in beroep zou gaan. De burgemeester liet inmiddels al weten dat niet te zullen doen.

Maar de SP.A heeft nog geen duidelijkheid verschaft of ze nu al dan niet uit het gemeentebestuur van Sint-Joost stapt. Vlaamse schepen Desloover is al dagen onbereikbaar voor de BRUZZ-redactie. Brussels SP.A-voorzitster Elke Roex zegt dat er woensdagavond (opnieuw) intern overleg plaatsvindt, maar wil geen verdere commentaar kwijt. "Ik weet niet zeker of daaruit zal komen dat we hier morgen (donderdag, red.) over gaan communiceren."

CDH stapte er wel uit

Coalitiepartner CDH, dat één zetel heeft in de gemeenteraad maar geen schepenen, is intussen wel al uit de meerderheid gestapt.

"Het verwelkomen van extreemrechtse burgemeesters in het gemeentehuis, en dat met de steun van de burgemeester, is onaanvaardbaar. Bovendien lijkt de steun van de lokale afdeling van de PS voor die houding een serene samenwerking met gedeelde waarden niet langer mogelijk te maken", luidde het maandagavond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , Lydia Desloover , Elke Roex , PS , SP.A

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni