| Lydia Desloover en Emir Kir

SP.A twijfelt nog in Sint-Joost: 'We klampen ons niet vast aan postjes'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
27/01/2020

SP.A heeft nog steeds geen standpunt bepaald na de uitsluiting van de Sint-Joostse burgemeester Emir Kir uit de PS. De partij heeft met Lydia Desloover een schepen in de gemeente. “Met Emir Kir ga ik alvast nooit meer op een lijst staan,” zegt Johan Brisaert, voorzitter van SP.A Sint-Joost.

Op 15 januari besloot de Brusselse PS om Emir Kir, stemmenkanon en burgemeester in Sint-Joost, uit de partij te zetten. De directe aanleiding voor die stap was een ontmoeting tussen Kir en extreem-rechtse burgemeesters, maar de contacten van Kir waren al langer een doorn in het oog van de PS.

De CDH/CD&V-fractie liet al snel weten dat ze de meerderheid niet meer steunde. Een stap die niet zo moeilijk was, aangezien de fractie ook geen schepen had.

Bij SP.A, dat met Lydia Desloover wél een schepen heeft, verloopt het beslissingsproces duidelijk moeizamer. De partij wou eerst wachten op de standpunten van de lokale PS en van Kir zelf. Hoewel die ondertussen al een hele tijd duidelijk zijn, blijft het wachten op een standpunt van SP.A in Sint-Joost. Blijft Desloover gewoon aan onder de onafhankelijke burgemeester Kir? Of stappen SP.A en Desloover uit de meerderheid? Joost mag het weten.

"Lydia en ik hebben meteen onze mandaten ter beschikking gesteld. We klampen ons niet vast aan onze postjes."

Johan Brisaert (voorzitter SP.A Sint-Joost)

Johan Brisaert, plaats 23 op de Lijst van de Burgemeester van Emir Kir in Sint-Joost-ten-Node

Dinsdag of woensdag volgt opnieuw overleg binnen de lokale afdeling. “We willen er deze week uitraken,” zegt Johan Brisaert, afdelingsvoorzitter van SP.A in Sint-Joost en lid van de OCMW-raad.

De voorzitter wijst erop dat de keuze niet makkelijk is. “Er zijn argumenten voor en tegen. Als we eruit stappen dan is het werk dat we hebben opgestart voor de inwoners van Sint-Joost in gevaar. Ik denk bijvoorbeeld aan de uitbouw van de Nederlandstalige bibliotheek."

"Anderzijds heb ik veel respect voor de beslissing van de PS om Emir Kir uit te sluiten. Zelf ga ik in elk geval niet meer op een lijst staan met die man. Lydia en ik hebben ook meteen onze mandaten ter beschikking gesteld van de partij toen bleek dat Kir werd uitgesloten. We klampen ons niet vast aan onze postjes.”

1,7 miljoen op de helling

Als Desloover uit de meerderheid stapt, komt bovendien een belangrijk budget op de helling te staan. Een Vlaamse schepen betekent in Sint-Joost een extra budget van 1,7 miljoen euro per jaar.

Gewestelijk voorzitter Elke Roex laat weten dat er ten vroegste eind van de week duidelijkheid zal zijn. “We overleggen met alle partners en laten ons niet opjagen.”

Schepen Desloover was de voorbije dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , SP.A , Emir Kir , Lydia Desloover , Johan Brisaert , Elke Roex

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni