Sint-Joost vergoedt binnenkort ook Nederlandstalige naschoolse opvang

© PhotoNews
| Lagere school Sint-Joost-aan-Zee: hinkelspel tijdens de speeltijd (archiefbeeld).

Ouders die hun kind naar de Nederlandstalige naschoolse opvang in Sint-Joost-ten-Node sturen, krijgen daar binnenkort een financiële vergoeding voor. Franstalige naschoolse opvang was al langer gratis.

In de begroting van de gemeente Sint-Joost-ten-Node die woensdagavond wordt gestemd, is 15.000 euro vrijgemaakt voor een financiële tegemoetkoming aan ouders die hun kinderen naar een Nederlandstalige naschoolse opvang sturen. Met het geld krijgen ouders een met twintig procent verminderde ouderbijdrage.

De maatregel komt er nadat burgemeester Emir Kir (PS) in 2017 de naschoolse opvang gratis maakte. Algauw bleek dat dat alleen voor Franstalige scholen gold. Het was gemeenteraadslid Frederic Roekens (Groen) die daarover met een paar ouders een klacht indiende bij de cultuurpactcommissie.

De naschoolse opvang aan Nederlandstalige kant volledig gratis maken, bleek moeilijk omdat de twee systemen anders in elkaar zitten. Aan Nederlandstalige kant is de opvang gecoördineerd door de vzw De Buiteling. Die maakt daarvoor gebruik van een gebouw waar de gemeente huur voor betaalt. De gemeente investeert daar dus al, was de redenering.

"Daar hebben ouders niets aan," zegt Roekens, die het vooral een vreemd signaal vindt dat Franstalige opvang gratis is, en Nederlandstalig niet. Maar hij begrijpt het compromis wel dat de gemeente aan Nederlandstalige kant enkel tussenkomt in de ouderbijdrage. "Idealiter zou ik liever hebben dat het ook aan Nederlandstalige zijde volledig gratis was, maar ik ben tevreden met het verzoeningsvoorstel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?