De ingestorte stadsmuur aan de Sint-Jorisschool in Brussel-Stad

Sint-Jorisschool wijkt uit na ingestorte stadsmuur: 'Nemen geen risico's'

TDN
© BRUZZ
22/11/2018
Updated: 22/11/2018 15.33u

De kinderen van de Sint-Jorisschool in de Cellebroersstraat krijgen deze week geen les meer. De komende weken nemen ze plaats aan schoolbanken op de Nieuwlandsite. De school wil geen risico's nemen zolang de stabiliteit van de aangrenzende stadsomwalling niet verzekerd is. Een deel van die muur stortte afgelopen weekend om nog onduidelijke redenen neer.

Na de instorting van de 800 jaar oude stadsmuur afgelopen zondag, bleef de Sint-Jorisschool maandag al dicht. Uit veiligheidsoverwegingen werden de lessen voor de rest van de week ook geannuleerd, zo verneemt BRUZZ. Er wordt wel kinderopvang voorzien op de Nieuwlandsite.

Stabiliteit van de toren

Er worden momenteel stabiliteitsingrepen uitgevoerd aan de eerste Brusselse stadsomwalling. Er werden ook experten belast met de stabiliteitsanalyse en het onderzoek naar de instorting. Die moeten klaarheid scheppen over de oorzaken van de instorting.

"Zolang er geen garanties zijn over de stabiliteit van de toren, nemen we niet het risico om terug te keren naar de school", zegt directeur Jenneke Cauwels, die donderdagvoormiddag een infomoment hield met de ouders. "Dat was een emotioneel moment. Zij zijn uiteraard heel ongerust."

Intussen is wel duidelijk dat de instorting een gevolg is van een scheur dwars in het midden van de muur. Vooral het zichtbare gedeelte viel om. Op een aantal verzakkingen na, overleefde het onderste (niet-zichtbare) deel van de muur de instorting.

Tijdelijke verhuis naar Nieuwlandsite

Deze week krijgen de kinderen geen les, maar volgende week zouden ze opnieuw op de schoolbanken zitten. Er is een noodscenario klaar waarbij de kleuters terechtkunnen op de Nieuwlandsite. Daarover is een regeling getroffen met kinderdagverblijf Kribbe, Jeugd en Muziek Brussel, Nieuwkinderland en de Baboes.

Een snelle terugkeer naar de Sint-Jorisschool lijkt uitgesloten. De komende weken start de eigenaar er met renovatiewerken aan het dak. "Daardoor staat er een kraan op de speelplaats. Aangezien de andere speelplaats vol puin van de ingestorte muur ligt, is er voorlopig geen plaats voor de kinderen."

ae

Een deel van de 800 jaar oude stadsomwalling kwam terecht op de speelplaats van de Sint-Jorisschool. Daar wordt deze week geen les gegeven

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Stedenbouw , Sint-Jorisschool , Geoffroy Coomans de Brachène , Guy Vanhengel , eerste stadsomwalling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni