Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek

| Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek (archiefbeeld).

Slechts acht Vlaamse leerkrachten gedetacheerd naar Franstalig onderwijs

TDN
© BRUZZ - Belga
16/12/2019
Updated: 16/12/2019 08.25u

Hoewel het aantal in licht stijgende lijn is, gaven er vorig schooljaar amper acht Vlaamse leerkrachten les in de Franse Gemeenschap. Drie daarvan waren tewerkgesteld in Brusselse scholen.

Aanvulling: de cijfers hebben betrekking op Vlaamse leerkrachten die gedetacheerd worden naar het Franstalig onderwijs om in de Franse Gemeenschap les te geven. Cijfers over immersie-onderwijs in Brussel zijn hier niet in opgenomen.

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In de schooljaren 2015-2016 en 2016-2017 stonden amper twee Vlaamse leerkrachten in de Franse Gemeenschap voor het schoolbord. Dit aantal steeg licht naar vijf in het schooljaar 2017-2018 en naar acht een jaar later.

Van de acht leerkrachten die in 2018-2019 in het Franstalig onderwijs gingen werken, waren er drie tewerkgesteld in scholen in het Brussels Gewest. Het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) weet niet hoeveel leerkrachten vanuit de Franse Gemeenschap de voorbije jaren in de Vlaamse Gemeenschap zijn gaan werken.

Taalkennis neemt af

In zijn antwoord liet minister Weyts weten te gaan overleggen en samenwerken met de Franse Gemeenschap om werk te maken van meer uitwisselingen tussen taalleerkrachten van beide onderwijssystemen. "Gelet op de dalende kennis van het Frans en het Nederlands zijn zo'n uitwisselingen wenselijk in Brussel. We willen toch een stad die maximaal tweetalig is", reageert Tavernier.

Slechts 7,8 procent van de Franstalige leerlingen in Brussel heeft op achttienjarige leeftijd kennis van het Nederlands, weet de Schaarbeekse N-VA-politica. "Overigens gaat ook de kennis van het Frans bij Brusselse ketjes die Nederlandstalig onderwijs volgen in dalende lijn. Nog slechts 68,8 procent van die leerlingen geeft aan goede kennis van het Frans te hebben."

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Onderwijs, Meertaligheid, Annabel Tavernier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni