— Brussel kiest

Vlaams Parlement

Brusselaars leggen eed af in Vlaams Parlement

Updated: 18-06-2019 - 19:40

In het Vlaams parlement hebben zopas de 124 volksvertegenwoordigers de eed afgelegd. Ze deden dat voor tijdelijk parlementsvoorzitter Herman Decroo (Open VLD) met de woorden: “Ik zweer de Grondwet na te leven”. De assemblee telt zes Brusselaars. Zij mogen zich enkel met persoonsgebonden, gemeenschapsmateries inlaten.

Voor Els Ampe (Open VLD), Hannelore Goeman (SP.A), Karl Vanlouwe (N-VA) is het een verderzetting van hun politieke carrière. Ampe en Goeman komen over van het Brussels parlement. Voor Vanlouwe, die ook deelstaatsenator wordt, blijft alles bij het oude. Hij zetelde al in het Vlaams Parlement.

Voor Stijn Bex (Groen) is het een terugkeer naar de parlementaire banken. In 2003 kwam hij in de Kamer toen SP.A'er Saïd El Khadraoui naar het Europees parlement verkaste (Bex stapte in 2010 over van sp.a naar Groen, nvdr).

Voor Celia Groothedde (Groen) en Annabel Tavernier (N-VA) is een parlementair mandaat helemaal nieuw. De 30-jarige Tavernier uit Schaarbeek heeft evenwel ervaring met de politieke besluitvorming. Zij werkte voordien als parlementair medewerkster binnen de ECR-fractie van het Europees parlement.

Voor schrijfster Celia Groothedde (Groen), bekend als Celia Ledoux, is het haar allereerste politieke mandaat. Het is wellicht de grootste carrièrewending van alle zes de Brusselaars in het Vlaams parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?