Speciale zomerscholen voor Oekraïense kinderen op komst

1720 zomerschool 03 1720 zomerschool 03
© Saskia Vanderstichele
| Een Molenbeekse zomerschool in 2020, bedoeld om de leerachterstand weg te werken.
© Saskia Vanderstichele
| Een Molenbeekse zomerschool in 2020, bedoeld om de leerachterstand weg te werken.

Er komen in juli en augustus zomerscholen speciaal voor kinderen en jongeren uit Oekraïne. Gemeenten die zo'n zomerschool willen organiseren, krijgen daar geld voor van de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt een lesaanbod op maat, in combinatie met spel, cultuur en sport.

Dat melden Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en zijn collega van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) woensdag in een mededeling. "We willen kinderen en jongeren uit Oekraïne zo goed mogelijk voorbereiden op het nieuwe schooljaar dat start in september," zegt minister Weyts.

De Dienst Vreemdelingenzaken schat dat er bij de start van de zomervakantie ongeveer 11.000 kinderen en jongeren uit Oekraïne kunnen verblijven in België: meer dan 2.000 kleuters, ongeveer 6.500 kinderen op lagereschool-leeftijd en ongeveer 3.500 jongeren op middelbareschool-leeftijd. In Brussel zijn vandaag zo'n 800 Oekraïense kinderen ingeschreven in de scholen. In de Nederlandstalige scholen gaat het om 89.

Een aanzienlijk deel van hen is pas laat in het schooljaar aangekomen in België en heeft dus een beperkte voeling met ons onderwijs. De zomerscholen zullen extra focussen op bijvoorbeeld leesvaardigheid, taalverwerving Nederlands, schoolse kennis en vaardigheden. Er kan ook extra aandacht zijn voor de bijzondere situatie van de vluchtelingen uit Oekraïne.

Gemeenten

De formule lijkt op die van de zomerscholen die de laatste twee jaar op grotere schaal georganiseerd worden om leerachterstand door de coronacrisis te voorkomen of weg te werken.

Gedurende minimaal tien (halve) dagen krijgen kinderen en jongeren uit Oekraïne een lesaanbod op maat, in combinatie met spel, cultuur en sport. De organisatie is in handen van een school of een lokaal bestuur. "Dat kan in Brussel ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn," verduidelijkt Weyts' woordvoerder Michaël Devoldere aan BRUZZ. Scholen of gemeenten die een zomerschool willen organiseren, kunnen nog tot 31 augustus een aanvraag indienen bij de Vlaamse gemeenschap. "Zo kunnen we zelfs late projecten nog met terugwerkende kracht goedkeuren," zegt Devolvere.

Voor kinderen is deelname aan een zomerschool vrijwillig en kosteloos. Vlaanderen voorziet 45 euro per kind per dag. Lokale besturen die een regierol opnemen kunnen bovendien rekenen op 20 euro per kind per zomerschool.

Brussels VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) was nog niet bereikbaar voor toelichting over zomerscholen in het Brussels gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?