Jongens en meisjes in het Brussels lager onderwijs

Stad Brussel breidt premie voor Nederlands in Franstalig lager onderwijs uit

KVDP
© BRUZZ
29/03/2021

Leerkrachten in het Franstalig lager onderwijs in de Stad Brussel zullen iets gemakkelijker recht hebben op een taalpremie als ze lessen Nederlands geven. Leraren in opleiding die voor het Nederlands gekozen hebben aan de Haute-Ecole Francisco Ferrer, zullen automatisch recht hebben op de premie van bijna 300 euro bruto.

Twee legislaturen terug werd de taalpremie in het leven geroepen om het Nederlands in het Franstalig lager onderwijs te promoten. De premie bestaat intussen tien jaar. “In het Franstalig onderwijs is het Nederlands niet verplicht, maar hebben leerkrachten wel de mogelijkheid om daarvoor te kiezen”, legt Emilie Dupont, directeur-generaal van het departement Openbaar Onderwijs van de Stad Brussel, uit.

De premie van 270 euro bruto per maand moet hen aanmoedigen om die keuze te maken. “Maar tot nu toe moest je een attest behalen om er recht op te hebben. En dat attest werd meestal pas later in de loopbaan behaald, na een examen op het einde van het schooljaar”, gaat Dupont verder. “Dat verandert nu. Wie voor het Nederlands opteert in de lerarenopleiding aan onze Haute-Ecole Francisco Ferrer, zal geen apart examen meer moeten volgen voor de premie.”

“Er is een tekort aan leerkrachten Nederlands in het lager onderwijs. Deze maatregel past in een breder beleid om het Nederlands in het onderwijs te promoten”, aldus Dupont nog. Ze verwijst onder meer naar de tweetalige lerarenopleiding aan de Haute-Ecole Francisco Ferrer en het immersieonderwijs van de Stad Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni