Tienerschool Anderlecht nu volledig operationeel

Tienerschool
© kabinet Vanghengel
| De tienerschool in Anderlecht opende vorig jaar.
© kabinet Vanghengel
| De tienerschool in Anderlecht opende vorig jaar.

De tienerschool Porta 1070 in Anderlecht beschikt vanaf deze eerste schooldag voor het eerst over zijn volledige capaciteit. Op die in Schaarbeek is het nog een schooljaar wachten.

Tienerscholen – de eerste is sinds vorig schooljaar gevestigd in de Kerk van Scheut in Anderlecht – zijn een nieuw initiatief van het vrije net. Vijfde en zesde leerjaar van het lager en het eerste en het tweede jaar van het secundair onderwijs worden er samengevoegd, om de overstap van lager naar secundair te verzachten.

Porta 1070, de tienerschool in Anderlecht, draaide vorig jaar alleen met een klas in het vijfde leerjaar. Die leerlingen stromen dit jaar door naar het zesde leerjaar en ook het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs zijn nu vertegenwoordigd in Anderlecht. De infrastructuur is er voor de volledige tienerschool nu beschikbaar, waardoor de volledige capaciteit van 320 leerlingen de komende jaren kan worden uitgerold, meldt een persbericht verspreid door het kabinet van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD).

Wij bezochten vorig jaar de opening van de tienerschool in Anderlecht.

Gatz toont zich enthousiast over het idee van de tienerscholen: "Om hier onderwijs van de beste kwaliteit aan te bieden dat inzet op meertaligheid en meer burgerschap in onze hoofdstad, zoeken we steeds naar de nieuwste en beste werkvormen, methodieken, infrastructuur en hulpmiddelen voor alle kinderen, jongeren en jongvolwassenen. En spannen we ons vooral in om ook de beste leerkrachten te vormen, aan te trekken en te behouden."

Schaarbeeks alternatief

Normaal zou er dit jaar ook een andere tienerschool geopend worden in Schaarbeek, maar dat project liep vertraging op. Die school had vandaag moeten openen op de Gallaitsite, maar de beroepsprocedures van buren en gemeente zorgden ervoor dat het nieuwe gebouw niet tijdig gereed is. Een alternatieve locatie aan het Zuidstation, aan de andere kant van de stad, bleek geen oplossing. Uiteindelijk meldden maar 3 leerlingen zich aan voor het nieuwe project. Zij werden op Porta 1070 geplaatst.

Het persbericht van Gatz bevestigt dat de opening van de nieuwe tienerschool in Schaarbeek voor 2020 gepland staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?