Standbeeld van Pierre-Théodore Verhaegen (1796-1862), advocaat en stichter van de Université Libre de Bruxelles (ULB) op de Solbosch-campus

| De Solbosch-campus van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

ULB gaat menselijke resten uit koloniale tijd teruggeven aan Congo

© Belga
15/10/2020

De Université Libre de Bruxelles (ULB) heeft donderdag beloofd dat ze menselijke resten uit de koloniale tijd zal terugbezorgen aan de universiteit van Lubumbashi (UNILU). De ULB en UNILU zijn partners sinds de oprichting van UNILU in de jaren vijftig.

Een overeenkomst tussen de twee universiteiten bepaalt dat tien schedels gerepatrieerd zullen worden waarvan vaststaat dat ze uit Congo komen. "De exacte afkomst van vier andere schedels, afkomstig van Sub-Saharaans Afrika, moet nog nagegaan worden", zegt ULB-vicerector Laurent Licata.

Enkele schedels maken deel uit van de collecties biologische antropologie die artsen en wetenschappers van de ULB aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw hebben samengesteld, zegt de ULB in een persbericht donderdag. Die schedels, en andere lichaamsdelen van inwoners van de gebieden die het huidige Congo vormen, "zijn 'verkregen' en overgebracht naar België door Belgische militairen en kolonialen, waar ze in de collecties antropologie van de universiteiten terechtkwamen".

'Ethisch noodzakelijk'

Er is gepland dat de tien, mogelijk zelfs veertien schedels van de ULB nog een paar jaar in Brussel blijven. Bedoeling is in die tijd de precieze regio te achterhalen van waar de beenderen afkomstig zijn, de etnische groep waaruit ze stammen, en de manier waarop ze in België zijn terechtgekomen.

"De teruggave van cultuurgoederen die in Europa bewaard worden, is een complexe aangelegenheid. Het is aan staten om dat in de praktijk te brengen. Aan de universiteiten is gevraagd om de weg vrij te maken hiervoor, via breed wetenschappelijk onderzoek en workshops om te reflecteren over de kwestie. (...) De teruggave aan de Congolezen is vanuit ethisch oogpunt absoluut noodzakelijk. We moeten dat verwelkomen als een beslissende stap, om ons de verborgen zaken uit het verleden weer toe te eigenen, en omwille van een wetenschappelijke samenwerking die verlost is van het gewicht van het verleden", zegt de rector van UNILU, Gilbert Kishiba Fitula.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Onderwijs, restitutie, ULB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni